Egy nő házilag készített, olasz pizzatésztát készít

Akárki otthonába varázsolhatja a tradicionális, nápolyi pizzériák hajszélvékonyra nyújtott, ropogós tésztáit, egyetlen dologra van szükség hozzájuk: türelemre.


Olasz pizzatésztát gyártani ugyanis egyáltalán nem bonyolult, sőt kifejezetten egyszerű, a folyamat azonban viszonylag sokáig tart. A tradicionális tészta hosszú kelesztés időt igényel, ezt pedig sajnos – akármennyire is szeretnénk – nem úszhatjuk meg.

De milyen alapanyagokra van szükségünk?

Hozzávalók hat pizzához:

  • 1 kilogramm fehér- és/vagy pizzaliszt – a két típust nyugodtan keverhetjük is;
  • 0,5 liter víz;
  • kb. 12,5 gramm élesztő;
  • 30 gramm só;
  • és egy nagyon kevés olívaolaj.

Összeállítás

Egy viszonylag nagyobb edénybe öntsük bele a szobahőmérsékletű vizet, majd adjuk hozzá az összemorzsolt élesztőt. A közhiedelemmel ellentétben ezt az elegyet nem kell felfuttatnunk, sőt gyakorlatilag azonnal beleszitálhatjuk a lisztet, valamint hozzáadhatjuk a sót és az olívaolajat, végül pedig fakanállal elkezdhetjük összedolgozni a tésztánkat. Amikor a tészta összeállt, rakjuk át egy gyúródeszkára és egész testsúlyunkat használva, egyenletes mozdulatokkal legalább 15 percig gyúrjuk tovább a tésztát.

Erre azért van szükségünk, mert így kerül megfelelő mennyiségű levegő a tésztánkban.

Phil Hearing/Unsplash

A 15 perc leteltével helyezzük vissza tálba a tésztát, takarjuk le egy nedves konyharuhával és hagyjuk pihenni legalább 30 percet. A pihentetést követően a tésztát osszuk 250 grammos adagokra, majd mindegyiket egyesével ismét gyúrjuk át és készítsünk belőlük apró labdácskákat. Óvatosan helyezzük el őket egy tálcán, lisztezzük meg őket, majd vegyünk a kezünkbe ismét a nedves konyharuhát, takarjuk le és hagyjuk őket legalább 3 órán keresztül pihenni.

Fontos, hogy ez a pihentetési idő egy minimumérték, minél tovább hagyjuk ugyanis pihenni tésztánkat, annál jobban emlékeztet majd minket pizzánk a Rómában kóstolt verziókhoz.

Ha úgy érezzük, tésztánk elkészült, a duplájukra kelt labdákat nyújtsuk ki, tegyük rá kedvenc feltételeinket és egy 200 fokosra előmelegített sütőben készítsük el őket.

És hogy milyen paradicsomszószt használjunk? Hamarosan arra is hozunk egy receptet!

A figyelmetekbe ajánljuk