Krémes, ízletes mogyoróvaj receptet mutatunk.


A boltokban a mogyoróvaj elég magas áron kapható. Mivel olcsó és egészséges házilag elkészíteni a mogyoróvajat, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ehhez a recepthez szükségünk lesz hántolt, natúr földimogyoróra, amiből pörkölt változatot is használhatunk.

A receptben a só emeli ki a mogyoró természetes ízét, de kihagyható összetevő.

A finom krémet édesíthetjük mézzel vagy cukorral is, de nincs szükség erre sem.

Lényeges viszont az erős, nagy teljesítményű aprítógép használata, így gyorsabban áll össze a krém.

Az elkészítés során 5 perc után már sűrű massza lesz a darált mogyoróból. Ahogyan az olajos magvak kiengedik magukból a bennük található olajat, saját magát krémesíti a mogyoróvaj.

A folyékonyabb állag érdekében hígíthatunk olajjal. Az elkészült krémet végül érdemes légmentesen zárható tárolóban tartani.

Hozzávalók

  • 200 gramm hántolt földimogyoró (sótlan)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 teáskanál mogyoróolaj (opcionális)

Elkészítés

Nincs más dolgunk tehát, tegyük az összetevőket egy aprítógépbe és zúzzuk le őket.

Először kapcsoljuk be a gépet egy magasabb fokozaton, aprítsuk a mogyorót 4-5 percig. Ha eleget várunk, kiválik a mogyoróból az olaj, így saját magától lesz krémes.

Amennyiben szeretjük a darabos mogyoróvajat, kicsit hamarabb állítsuk meg a gépet (amikor még csak apróra törte a mogyorót), vegyük ki az egyharmad részét, a többit dolgoztassuk tovább, a darabokat a végén keverjük bele.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk