A fűszereket a Drive Magazine gyűjtötte össze.
A fahéj, amiért 300 évig háborúztak
A vanília mellett a fahéj az egyik legismertebb süteményfűszer – az almás és szilvás sütik elmaradhatatlan ízesítője.
A fahéj Indiából származik, ott többnyire a ceyloni fahéj terjedt el, de a gyógyászatban más fahéjfajtákat is felhasználnak. Nem annyira ismert tény, de a fahéj a mexikói és a keleti konyhában alapfűszernek számít (olyan, mint nálunk a paprika vagy a bors), és olyan húsos ételekben használják, mint a mexikói chili con carne, a marokkói tajine vagy az indiai curry.
Itthon a 15. század óta használják, de a középkorban olyan értékesnek számított, hogy 300 évig harcoltak egymással a kereskedelmi monopóliumért a portugálok, a franciák és az angolok.
MIRE JÓ?
Baktérium- és gombaölő hatása van, emellett emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő – így az immunrendszert is erősíti. Az izületi gyulladásokra is remek bemasszírozva, erős vérbőséget okoz és melegít.
A legújabb kutatások kimutatták: olyannyira serkenti az agyműködést és javítja a memóriát, hogy a fahéj hatóanyagait az Alzheimer-kór megelőzésében vagy a betegség lefolyásának lassításában is tudják használni.
Torokfájásra: kardamom
Itthon annyira nem elterjedt, pedig finom és illatos fűszer, rengeteg karácsonyi fűszerkeverékben benne van, csak nehezen lehet megkülönböztetni más markáns fűszertől. A kardamom íze nem olyan domináns, mint mondjuk a fahéjé vagy a gyömbéré. A kardamom Dél-Ázsiából, Indiából és Srí Lankáról származik, nálunk a három fajta közül a zöld az elterjedt, amelyet sütik és kávék ízesítéséhez használnak.
Az egész világon használják a lehető legkülönbözőbb módon. Van ahol például ragukat ízesítenek vele, máshol likőröket.
MIRE JÓ?
Torokfájásra, emésztési zavarokra, görcsoldásra természetes gyógyszer, emellett fertőtlenítő, nyákoldó és antioxidáns hatású.
Gyömbér, ami felmelegít
A gyömbért rengeteg helyen felhasználhatjuk fűszerezésnél. Kínában már több ezer éve használják, Marco Polo is megemlíti feljegyzéseiben. A középkorban a fűszerkereskedelem egyik legfontosabb tétele volt, mivel kifejezetten igénytelen növényről van szó: a gumó szüretelése után sokáig felhasználható, így érthető a népszerűsége.
Ázsiában alapfűszer, általában frissen használják reszelve, de szárítva porrá őrölve is főznek, sütnek vele. Az egész világon használják üdítőként, teaként, fűszerként, gyógynövényként.
Jól mutatja a népszerűségét, hogy évente közel másfél millió gyömbért fogyasztanak világszerte, a legtöbbet Délkelet-Ázsiában és Indiában.
MIRE JÓ?
Mivel gyógynövény ezért rengeteg hasznos élettani hatása van: hányingercsillapító (utazási betegségre is gyógyír), anyagcsere serkentő, vírus- és baktériumölő. Emésztési problémákra, görcsökre jó, de rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és remek antioxidáns.
Szegfűszeg, a fájdalomcsillapító
Indiából származik, ma már Afrika trópusi vidékén Madagaszkáron és Zanzibáron termesztik. Itthon főleg sültek és sütemények fűszere, és persze a forralt borok markáns ízesítője. De Indonéziában használják például dohány ízesítésére is.
Enyhíti a torokfájást, csökkenti a száraz köhögés tüneteit. A fahéjas-szekfűszeges almakompót pedig az egyik legjobb diétás étel influenza alatt.
MIRE JÓ?
Gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása is van. A szegfűszegből kivont caryophylli floris aetheroleum fájdalomcsillapító gyógyszerek alapanyaga, fogfájásra és ízületi panaszokra szokták ajánlani.
Hogy mi az ötödik? A Drive Magazine cikkéből kiderül!