Taika Waititi gyerekként és 9 cool dolog az interneten

Május második hetében is sok érdekességet tartogatott számunkra az internet. Megtudhattuk például, hogy mi történt pontosan a londoni tűzvész idején, hogy Taika Waititit mivel csúfolták gyerekként, valamint hogy az univerzum valóban láthatatlan határokat szab nekünk.A londoni tűzvész

1666. szeptember 2. és 5. között pusztított a nagy londoni tűzvész. Az angol főváros belvárosában akkoriban nyolcvanezren laktak, közülük hetvenezren maradtak fedél nélkül a pusztítást követően. De vajon mi, vagy épp ki okozta a tüzet? Hogyan tudták végül megakadályozni? Erre ad nekünk választ az Absolute History egyik legújabb videója.

Taika Waititi a rasszizmusról

Kezdetét vette az Unteach Racism nevet viselő program, amit az Oscar-nyertes Taika Waititi indított útjára. A rendező iskoláskorú énjének mesélt saját, rasszizmussal és diszkriminációval kapcsolatos élményeiről. Olyanokról, melyekkel iskolás korában találkozott. A videóval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gyerekek nem kaphatnak tanácsot jövőbeli énjeiktől, így az őket körülvevő felnőtteken múlik, hogy ne érje őket zaklatás.

Kaland a felhők fölött

Adrenalinlöket a felhők felett – ezt a címet is adhattuk volna annak a videónak, melyen egy csapat ertőernyős szabadesését követhetjük végig Dél-Afrika gyönyörű partvidéke, Mossel Bay felett. A felvételek a felhők felett kezdődnek, majd egyszer csak megjelenik az Indiai-óceán, az Outeniqua-hegység és a Fokvároshoz közeli strandok is.

Az utolsó zongoragyár

Több mint egy évszázaddal ezelőtt a brit zongoragyártók ipari óriásoknak számítottak, évente több ezer hangszert gyártottak le, illetve értékesítettek. Mostanra azonban már csak egyetlen egy bástya maradt állva: Adam Cox Cavendish zongorákat üzemeltet Yorkshire-ben, és szeretné megakadályozni, hogy klasszikus művészet teljesen eltűnjön.

Leia hercegnő a színfalak mögött

Ritkán látott fotón Carrie Fisher, a Star Wars: A Birodalom visszavág színfalai mögött.

Óriáspolip

Nézzük ezt a videót és szinte egyből felmerül a kérdés: valóban a parton bulizna egy ekkora polip? Természetesen nem, így megijednünk sem kell. A felvétel valójában egy nagyon jól sikerült CGI-alkotás.

Az univerzum markában

Van olyan határ az űrben, amit soha nem lépünk át? Vannak olyan helyek, ahová soha nem jutunk el, bármennyire is próbálkozunk? Bár úgy tartják, az univerzum folymatosan tágul, így határai sem lehetnének, a Kurzgezagt legújabb videó mégis ennek ellenkezőjét ismerteti velünk. Léteznek határok, így gyakorlatilag az univerzum markában vagyunk.

Örökmozgó unatkozás

A hihetetlen szobrászati munkának köszönhetően elkészült egy olyan örökmozgó, mely egy unatkozó emberi kezet imitál.

„Nem vagyok robot"

A captchák napjainkban egyre nehezebbek. A legrosszabb ebben pedig az, hogy erről részben mi tehetünk.

A captcha egy egyszerű számítógépes teszt, amely képes különbséget tenni emberek és a számítógépek között. Míg maga a teszt egyszerű, a színfalak mögött sok minden történik. Az általunk adott válaszokat arra használják fel, hogy a robotokat is okosabbá tegyék, ezzel növelve a jövőbeli captcha-tesztek nehézségét.

A captchákat azonban hackerek is feltörhetik. Az általunk leginkább ismert teszteket (közlekedési lámpák, különböző számok és írások) már feltörték. A captcha-készítők igyekeznek a fejlődés előtt járni, de egyensúlyt kell teremteniük a tesztek nehézségének növelése és annak értelmezhetősége között, hogy a Föld bármely személye – kortól, képzettségtől, nyelvtől függetlenül – át tudjon menni rajta.

Chanel-divatbemutató egy bányában

A koronavírus-járvány következtében a bemutatókat sem sikerült hagyományos formában megrendezni. A divatvilág nagyjai pedig ennek köszönhetően igyekeztek minél különlegesebb műsorokkal örvendeztetni a nézőket. A legújabb Chanel Cruise 2021/22 show-t egy korábbi kőbányában vették fel, a dél-franciaországi Les Baux-de-Provence-ban.

A figyelmetekbe ajánljuk