internet explorer

1995. augusztus 16-án, pontosan 25 évvel ezelőtt dobta piacra a Microsoft a saját böngészőszoftverét; ma már csak mosolygunk, de fénykorában 96%-os részesedéssel tarolt a piacon.


Utolsókból lesznek az elsők 

A Microsoft némi késéssel lépett be a böngészők csatájába, de az évi százmillió dollárnyi fejlesztés elérte a kívánt hatást: folyamatosan hódították el a felhasználókat az akkoriban egyeduralkodónak számító Netscape böngészőtől.

Akkor mérte a végső csapást a konkurenciára az Explorer, amikor a böngészőt integrálták a Windows rendszerébe, így a felhasználók többsége már nem is keresett mást, megelégedett az Internet Explorer 4-el.

2002-re már egyeduralkodóvá vált a piacon több mint 96%-os részesedésével. Viszont hiába a nagy siker, egyre súlyosbodó biztonsági hibái és a felhasználók elégedetlensége (akik kis túlzással rá lettek kényszerítve az IE használatára) miatt borítékolható volt a böngésző hanyatlása.

Elsőkből pedig újra az utolsók

Bryan Tropeano

Nem is kellett rá sokat várni: 2004-ben először a Mozilla Firefox, majd 2008-ban a Google Chrome jelent meg. A Microsoft nem adta könnyen magát: 2009-ben ugyan az Európai Bizottság az uniós versenyjoggal ellentétesnek találta az Explorer integrálását az operációs rendszerbe, de egészen 2015-ig kellett várni, hogy lehetővé tegye a cég a szabad böngészőválasztást – előtte inkább benyeltek egy rekordösszegű, 561 millió eurós büntetést az uniótól 2013-ban.

Ekkorra már a fél internet az Exploreren röhögött.

2015-ben mentették a menthetőt: Microsoft Edge néven jelent meg új böngésző, de hiába az új külső, egy 2019-es felmérés szerint a felhasználók csupán 3%-a használja a még mindig elavultnak számító felületet.

A figyelmetekbe ajánljuk