műanyag palackok színes kupak résszel

A műanyaghulladékból való üzemanyaggyártás lehetőségét vizsgálja Kecsmár Gergő, a K&H fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja. Az eljárási módszer egyedülálló megoldást nyújthatna a hulladékgazdálkodás problémájára hazánkban.


„Az Our World in Data adatai szerint az 1950 és 2015 között eltelt 65 év alatt világszinten összesen 7,8 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, aminek mindössze 9 százalékát hasznosítottuk újra. Bár az újrahasznosítás és az energetikai hasznosítás mértéke az elmúlt években jelentősen nőtt, a hulladék mennyiségének robbanásszerű növekedése miatt a hulladékgazdálkodás is egyre fontosabb kérdéssé válik globális és hazai szinten egyaránt."

– mondta a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatója, aki szerint ez az új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza. Ilyen a műanyaghulladékból való üzemanyaggyártás, amely még csak kísérleti fázisban van.

7,8 milliárd tonna műanyagnak mindössze a 9 százalékát hasznosítottuk újra az elmúlt 65 évben.

Unsplash /Nick Fewings

Kecsmár Gergő olyan műanyagkeverékeket állít elő, amelyek tükrözik a világ műanyag felhasználását, illetve összetételét, majd ezekből hőbontással üzemanyagokat állít elő. Az így nyert üzemanyagok hasznosíthatóságának vizsgálata az ösztöndíjpályázat eredményhirdetése óta megtörtént, a vizsgálat során meghatározott minőségi kritériumok többsége megfelelt a követelményeknek – írja a 24.hu.

„A Magyarországon jelenleg alkalmazott technológiával, a műanyaghulladék másodlagos tüzelőanyagként történő hasznosításával szemben az általam vizsgált eljárás lényege, hogy zárt rendszerben történik a műanyaghulladék lebontása, így elkerülhető a nem kívánt káros anyagok (pl. kátrány) létrejötte."

– tájékoztatott az eddigi eredményekről Gergő.

A műanyaghulladék hőbontásával a betáplált műanyag mennyiségének körülbelül 70 százalékát lehet folyékony üzemanyag előállítására hasznosítani, míg a maradék 30 százalékot kitevő szilárd és gáz halmazállapotú végtermékek tüzelőanyagként vagy vegyipari anyagként újrahasznosíthatók.

A figyelmetekbe ajánljuk