A jövőben nem meginni fogjuk a tequilát, hanem azzal tankoljuk az autónkat?

Fotó: Unsplash

Tequilából készülhet a jövő üzemanyaga

A Sydney-i Egyetem agronómusának, Daniel Tannak a vezetésével, ausztrál kutatók először vizsgálták a tequila alapanyagként is ismert agavé bioüzemanyagként való felhasználásának lehetőségét.Az eredetileg a Journal of Cleaner Production című folyóiratban megjelent beszámolóból megtudhatjuk, a fent említett Sydney-i Egyetem, az Adelaide-i Egyetemen, valamint az angliai Exeteri Egyetemen kutatói egy észak-queenslandi, kifejezetten kísérleti agavéfarmon termesztik a növényeket – számolt be a hírről az EurekAlert.

Tan szerint,

az agavé egy környezetbarát haszonnövény, mely amellett, hogy alkalmas etanolalapú üzemanyagok előállítására, könnyedén alkalmazható egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is.

A kutatás résztvevői úgy érzik, eredményeik bizonyítják, hogy a magas cukortartalommal rendelkező, és a spárgafélék családjához tartozó növényből készült üzemanyag felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat, minőségre és üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is.

Hektáronként akár 7400 liternyi készült bioetanolt lehetne előállítani a tequila alapanyagából. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS