Fotó: Unsplash

Tequilából készülhet a jövő üzemanyaga

A jövőben nem meginni fogjuk a tequilát, hanem azzal tankoljuk az autónkat?

A Sydney-i Egyetem agronómusának, Daniel Tannak a vezetésével, ausztrál kutatók először vizsgálták a tequila alapanyagként is ismert agavé bioüzemanyagként való felhasználásának lehetőségét.Az eredetileg a Journal of Cleaner Production című folyóiratban megjelent beszámolóból megtudhatjuk, a fent említett Sydney-i Egyetem, az Adelaide-i Egyetemen, valamint az angliai Exeteri Egyetemen kutatói egy észak-queenslandi, kifejezetten kísérleti agavéfarmon termesztik a növényeket – számolt be a hírről az EurekAlert.

Tan szerint,

az agavé egy környezetbarát haszonnövény, mely amellett, hogy alkalmas etanolalapú üzemanyagok előállítására, könnyedén alkalmazható egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is.

A kutatás résztvevői úgy érzik, eredményeik bizonyítják, hogy a magas cukortartalommal rendelkező, és a spárgafélék családjához tartozó növényből készült üzemanyag felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat, minőségre és üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is.

Hektáronként akár 7400 liternyi készült bioetanolt lehetne előállítani a tequila alapanyagából. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk