Tequila
Fotó: Unsplash

A jövőben nem meginni fogjuk a tequilát, hanem azzal tankoljuk az autónkat?

Tequilából készülhet a jövő üzemanyaga

A Sydney-i Egyetem agronómusának, Daniel Tannak a vezetésével, ausztrál kutatók először vizsgálták a tequila alapanyagként is ismert agavé bioüzemanyagként való felhasználásának lehetőségét.Az eredetileg aJournal of Cleaner Production című folyóiratban megjelent beszámolóból megtudhatjuk, a fent említett Sydney-i Egyetem, az Adelaide-i Egyetemen, valamint az angliai Exeteri Egyetemen kutatói egy észak-queenslandi, kifejezetten kísérleti agavéfarmon termesztik a növényeket – számolt be a hírről az EurekAlert.

Tan szerint,

az agavé egy környezetbarát haszonnövény, mely amellett, hogy alkalmas etanolalapú üzemanyagok előállítására, könnyedén alkalmazható egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is.

A kutatás résztvevői úgy érzik, eredményeik bizonyítják, hogy a magas cukortartalommal rendelkező, és a spárgafélék családjához tartozó növényből készült üzemanyag felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat, minőségre és üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is.

Hektáronként akár 7400 liternyi készült bioetanolt lehetne előállítani a tequila alapanyagából. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

A figyelmetekbe ajánljuk