üres tolószék

Három lebénult embernek is sikerült talpra állnia egy applikáció segítségével

Először fordult elő, hogy egy alkalmazáson alapuló elektromos implantátum segítségével egy lebénult ember újra járni tudott.

Svájci kutatók egy táblagépes alkalmazással összekapcsolt elektromos implantátummal segítettek a lebénult Michel Roccatinak, hogy újra járni tudjon egy 2017-es motorbaleset során elszenvedett súlyos gerincsérülés után – ezzel ő lett az első ember, aki újra járni tudott egy ilyen implantátum segítségével.

Bár ez az első alkalom, hogy a technológiát lebénult emberen alkalmazták, a Lausanne-i Egyetemi Kórház kutatói által használt implantátum típusa, amellyel Roccati újra járni tudott, nem teljesen új.

A kutatáshoz hasonló, módosított gerincvelő-stimulátorokat már évtizedek óta használják a krónikus fájdalom kezelésére – bár jelentős különbségek vannak a használatuk között.

Míg a Nature Medicine folyóiratban megjelent új tanulmányban részletezett implantátumok a múltban általában elektromos jeleket küldtek a betegek agyába, hogy segítsenek enyhíteni a fájdalmat, a svájci tanulmányban szereplő stimulátort úgy módosították, hogy a gerinc speciális, járással foglalkozó területeire küldjön elektromos impulzusokat.

A Roccatihoz hasonló felhasználók egy alkalmazás segítségével – amely a készülékhez csatlakozik – kiválaszthatják, hogy milyen típusú mozgást szeretnének végezni, majd pedig:

Roccati egyike volt annak a három férfinak, akiken a lausanne-i kutatók tesztelték az implantátumokat, és az eredmények megdöbbentőek voltak.

A beültetést követő első órákban mindhárom férfi képes volt mozgatni a lábát, és hamarosan már úszni, kerékpározni és járókeret segítségével állni is tudtak a laborban. Nem sokkal később már a laboron kívül is tudtak mozogni.

Az eredmények még látványosabbak annak fényében, hogy a korábbi gerincimplantátum-kutatások mennyi időt vettek igénybe.

Az NBC cikke szerint januárban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság egy hasonló eszközt gyártó cégnek megadta az „áttörést jelentő terápia" minősítést, és a következő hónapban beültetik az első amerikai betegbe is; az év további részében pedig még 49 másik betegnek tervezik a beültetést.

(NBC / Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk