A kutatók szerint eredményeik alátámasztják azt az elképzelést, miszerint az alacsony környezeti sokszínűség modern lakókörnyezetekben kevésbé erős immunrendszerhez vezet.


Finn tanulmányok azt mutatták ki, hogy már egy hónapnyi zöldövezetben eltöltött idő, kiemelten jó hatással tud lenni a gyerekek immunrendszerése. Pontosan ezért, az északi országban – kísérleti jelleggel – erdei aljnövényzettel, gyepfűvel és ültetődobozokkal borították be a városi óvodák játszótereit.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 28 nappal a vizsgálat megkezdését követően, azoknak a három és öt év közötti gyermekek a bőrén, valamint bélrendszerükben, akik a kísérletben résztvett óvodák egyikébe jártak, többféle mikroorganizmust mutattak ki, mint azoknál a társaiknál, akiknek játszóterülete burkolt, kavicsos betonból készült.

hinta

Unsplash/Olivia Bauso

Bár a kísérlet mintavételi aránya kicsi volt – mindössze csak 10 óvodát, 75 gyerek bevonásával vizsgáltak – Aki Sinkkonen, a Finn Természeti Erőforrások Intézetének kutatója, valamint a kísérlet vezetője szerint az eredmények jelentősek, így a vizsgálatokat tovább folytatják.

Forrás: BigThink

Friss

Szólóalbumot ad ki a Blur és a Gorillaz frontembere

Már meg is érkezett az első kislemez Damon Albarn új albumáról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Converse leporolta régi retrócipőit

CX kollekciójának új darabjai régi klasszikusok újragondolt verziói.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Miley Cyrus egy halom sztárral feldolgozta a Metallica klasszikusát

A feldolgozáson közreműködött Elton John, a Red Hot Chili Peppers dobosa, Chad Smith, WATT és Yo-Yo Mama mellett a Metallica basszusgitárosa, Robert Trujillo is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk