esőfelhők

Tényleg befolyásolható az időjárás elektromosság segítségével

A tudósok egy lépéssel közelebb kerülhetnek az időjárás irányításához – ezúttal az esőcseppek belsejében lévő elektromosság tanulmányozásával.

Az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott és a Proceedings on the Royal Society A című folyóiratban közzétett új tanulmányban az Egyesült Királyságban található Readingi Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a felhők elektromos feltöltésével ösztönözni lehet az esőcseppek kialakulását, írja a Futurism.

A felhők ugyan tele vannak vízgőzzel, de eső csak akkor keletkezik, ha ez a pára nehezebb cseppekké kondenzálódik.

Hogy elég nehéz cseppekké alakuljanak ahhoz, hogy esőt hozzanak létre, a cseppeknek elegendő ellentétes töltésre van szüksége ahhoz, hogy egymáshoz kapcsolódjanak: pozitív a negatívhoz, és fordítva.

Az új Reading-kutatás azonban azt sugallja, hogy ez nem feltétlen szükséges az esőcseppek kialakulásának. Ha az egyik cseppben nagyobb a töltés – még akkor is, ha azonos töltéssel rendelkeznek – , akkor is összekapcsolódnak egymással.

A tanulmány szerint a töltések ekkor „vándorolnak" egyikről a másikra, ami vonzáshoz vezet, majd dominálhat, ha a cseppek közel vannak egymáshoz.

Egy adott vízcsepp töltésének mennyisége akkor is változhat, ha a közeli elektromos térből ionokat vesz fel.

Bár az elektromos mezők alkalmazása a felhőkre csak öt százalékkal növeli az esélyét, hogy az esőcseppek összetapadnak, a tanulmány szerint a hatás még így is elég nagy lehet ahhoz, hogy az esőt serkentse vagy éppen elnyomja.

Az Egyesült Arab Emírségek nagyjából 2017 óta finanszírozza a tudósok kutatását, mivel a sivatag szélén elhelyezkedő országban az esős napok finoman szólva sem túl gyakoriak.

Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy Dubajban a szakértők speciális drónokat küldtek a magasba, amelyek elektromossággal töltötték fel a felhőket, hogy azok olyan esőt eresszenek, amelyet az ott élők valószínűleg soha nem láttak még.

A figyelmetekbe ajánljuk