Felhők között.

Kínának sikerült szó szerint megváltoztatnia az időjárást – állítja egy új tanulmány.


A South China Morning Post (SCMP) beszámolója szerint – amelyet a Csinghua Egyetem tanulmánya alapján írtak meg – a Kínai Kommunista Párt (KKP) százéves fennállásának nyári ünnepségén a meteorológiai hatóságok sikeresen módosították az időjárást Peking felett, hogy kitisztítsák az eget és csökkentsék a szennyezést a Tiananmen téren tartott megemlékezésre összegyűlt tízezrek számára.

Ezt a felhő-vetés technológiával tették, egy régóta vizsgált, de ellentmondásos eljárással, amelynek során ezüst-jodid részecskéket lőnek a felhőkbe, azzal a céllal, hogy megváltoztassák az időjárást.

A kínai Csinghua Egyetem kutatóinak tanulmánya egy évvel azután született, hogy a jelentések szerint Kína 2025-re drámai mértékben, 5,5 millió négyzetmérföldes tesztterületre bővíti időjárás-módosítási programját. Viszonyításképpen ez a terület nagyobb, mint India, és komoly problémákat vethet fel Kína szomszédjai számára.

Bár nem ez az első alkalom, hogy Kína felhő-vetés technológiát alkalmaz – már a 2008-as pekingi olimpia előtti hónapokban is próbálkoztak vele –, úgy tűnik, hogy ez az egyik legsikeresebb és egyben legnagyobb léptékű teszt, amelyet valaha végrehajtottak az egész világon.

Ez a sikeres és nagyszabású pekingi művelet azonban fontos kérdéseket vet fel a technológia lehetséges katonai felhasználásával kapcsolatban. Ha egy ország képes irányítani a saját időjárását, elméletileg máshol is megteheti ezt.

Ráadásul, bár a felhőbeültetést gyakran hirdetik a nem is olyan távoli jövő megaviharainak lehetséges okozójaként, a technológiát még nem tesztelték olyan részletesen, hogy mérni lehessen az esetleges károkat.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk