Hihetetlen mennyiségű homokot lopnak el a turisták Szardínia szigetéről

Hihetetlen mennyiségű homokot lopnak el a turisták Szardínia szigetéről

Annak ellenére, hogy illegális a homoklopás az olasz szigeten, a helyi aktivisták szerint a turisták csak az idei szezonban eddig 6 tonnát csakliztak el.


A Sardinia Robbed and Plundered nevű Facebook csoport egy beszámolót készített arról, hogy mekkora mennyiségű homokot loptak el a turisták idén a szigetről. Becsléseik szerint a Covid csúcsidőszakában a számok meglehetősen javultak, ám még mindig hihetetlenül sok homokot visznek haza magukkal az idelátogatók - szám szerint körülbelül 6 tonnát – annak ellenére, hogy jó ideje illegális az ilyesfajta tevékenység arrafelé – írja az Independent.

Szardínián a homoklopást már 2017-ben betiltották, ám sajnos a komoly pénzbüntetés ellenére sem sikerült felszámolni a szabályszegés ezen formáját. Az elmúlt években több turistát is rajtakaptak a szajréval, például egy francia turistát 350 000 forintra büntettek meg, aki egy vizes palackban 2 kiló homokot tervezett hazacsempészni. Júniusban pedig összesen 41 személy ellen indítottak eljárást, akik több mint 100 kilogramm homokot akartak eltulajdonítani, ők körülbelül 1 millió forintos büntetésre számíthatnak.

A legértékesebb zsákmánynak a rózsaszín homok számít, amely a Budelli-szigeten található. A sziget tengerparti részét 1994-ben a nemzeti park részének nyilvánították ki, tehát azóta nem lehet belépni oda, ám az aktivisták számos olyan fotót találtak az interneten, ahol a turisták szabályosan kérkednek a nehezen megszerzett „tiltott homokkal".

Arra a kérdésre, hogy miért is olyan értékes a szardíniai homok, igazából senki nem tudja a választ, a helyiek arra tippelnek, hogy az idelátogatók a nyaralásuk után az ismerőseiknek akarnak dicsekedni vele, vagy a lakásukban helyezik el egyfajta szuvenírként.

A figyelmetekbe ajánljuk