A hold.

Úgy tűnik, hogy a NASA 2026 előtt már biztosan nem küld embert a Holdra

Az emberek visszatérése a Holdra – amelyet a NASA a múlt héten már elhalasztott 2024-ről 2025-re–, úgy néz ki még egy évet csúszni fog, és legkorábban 2026-ban fog megtörténni.


Az amerikaiak Holdra való visszatérését célzó Artemis program „technikai nehézségekbe és késedelmekbe ütközik, amelyeket a Covid-19 világjárvány és az időjárási események is fokoznak" – áll a NASA ellenőrző szerve, a Főfelügyeleti Hivatal jelentésében.

A NASA célja, hogy 2024 végén űrhajósokat szállítson a Hold déli sarkára, de a szervezetnek komoly kihívásokkal kell szembenéznie, beleértve a jelentős technikai kockázatokat, a fejlesztés irreális ütemezését és a kértnél alacsonyabb finanszírozási szintet

– folytatják.

Először is, a misszióhoz szükséges új űrruhák 2025 májusáig nem lesznek készen, a „technikai kihívások és a finanszírozás hiánya" miatt.

Másodszor, a SpaceX-re bízott leszállórendszer, másnéven HLS fejlesztése is csúszásban van. A Starship névre keresztelt leszállóegység a NASA által indított kapszulában utazó űrhajósokat juttatná el a Hold körüli pályáról a Hold felszínére.

Tekintettel a HLS és az új űrruhák kifejlesztéséhez és teljes körű teszteléséhez szükséges időre, előrejelzésünk szerint a NASA több évvel túllépi a jelenlegi menetrendjét az emberek 2024 végi Holdra szállásával kapcsolatban

– zárul a jelentés.

A küldetés, amely az Apollo-11 modernkori megfelelője lesz, az Artemis 3 nevet kapta. Ezt az Artemis 2 előzi meg, amely ugyan űrhajósokat fog szállítani, de sem a hajó, sem az asztronauták nem fognak leszállni.

Ezt megelőzően az Artemis 1 szintén a Holdra megy, de anélkül, hogy űrhajós lenne a fedélzeten. Ezt a küldetést 2022 februárjára tervezik, de a jelenlegi becslések szerint valójában 2022 nyarán kerül rá sor.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk