dusan vlahovic

Nincs klub, amelyik ne szeretné leigazolni a norvég gólgyárost, de csak egyvalakinek sikerül, ha nyáron klubot vált. Aki viszont lecsúszik róla, annak tökéletes alternatíva lehet a Fiorentina fiatal csatára.


Jelenleg nincs klub, amelyik nemet mondana a Borussia Dortmund fiatal norvég csatárára, Erling Haalandra. Ugyanakkor a korovanírus-járvány miatti bevételkiesések következtében nem sok csapatnak lesz pénze rá. Nagyjából ugyanis 180 millióra taksálják jelenleg, így ha valaki be akarja előzni a konkurenciát, nagyjából ennyit kell kifizetnie most nyáron érte. Persze ha most nem vált klubbot, 2022-től életbe lép a szerződésében egy 75 milliós kívásárlási ár. Okosabb kivárni talán, de mi van, ha egy csapatnak most van szüksége egy minőségi támadóra?

Jelenleg 22 év alatt a legjobb alternatívák közt található Alexander Isak, Moise Kean és Amine Gouiri. De a tökéletes alternatíva egyértelműen a Fiorentina 21 éves szerb válogatott támadója, Dusan Vlahovic, aki 16 évesen a Partizán Belgrád legfiatalabb felnőtt játékosa. Ebben a szezonban pedig a klub 75 éves történelmének legfiatalabb gólszerzőjévé vált. Egyértelmű volt, hogy hatalmas potenciál van Vlahovic-ban. Ugyanakkor a Fiorentinánál nem mentek könnyen a kezdetek. Az olasz klub egy kifejezetten rossz periódusában lett a csapat elsőszámú csatárja, de első 10 meccsén mindössze 1 gólig jutott.

Szerencséjére a kiesés elől küzdő csapatban ott volt Franck Ribery, aki mindig lelket öntött belé, bíztatva, hogy nem adhatja fel. Állítása szerint ekkor tanulta meg, milyen bajnoknak lenni, úgyhogy töretlen hittel ment előre. A szezon végéig mindössze 6 gólig jutott és hatalmas volt a nyomás rajta, főleg, miután a csatárposzton jelölte meg mindenki a firenzeiek gyengepontját. Idén aztán elvesztették a csapat legjobbját, Federico Chiesát is, aki a rivális Juventushoz távozott.

Vlahovic viszont második szezonjára már a csapat vezére és legjobbja lett. 31 meccs alatt a mostani idényben már 16 gólt szerzett, mindezt egy krízisről-krízisre haladó Fiorentinában, ami a bentmaradásért küzd, ennek fényében kifejezetten impresszív. A klubnál ráadásul utoljára 7 éve, a 2013/14-es szezonban jutott bárki ennyi találatig, Giuseppe Rossi óta így gólok számában is a firenzeiek legjobb támadója. Ami pedig az európai élligákat illeti, mindössze egy 22 év alatti játékos lőtt csak nála többet, méghozzá Haaland.

De hogy tovább halmozzuk az érdekes adatokat, ő az első 2000 után születő játékos a Serie A-ban, aki 20 gólig jutott eddigi karrierje során. Ezzel pedig egyike annak a 4 2000 után születő játékosnak Európa 5 topligájában, aki eljutott ennyi találatig. Ráadásul egy érdekes rekord is fűződik a nevéhez, ő az első játékos a Fiorentinában 1964 óta, aki egy meccs első félidejében mesterhármasig jutott, utoljára ez Kurt Hamrinnek sikerült. Na de készen áll egy nagy klubra?

Egy nem túl sikeres csapatban, ahol sokkal kevesebb helyzethez jut, mint egy élcsapatnál, elég szépen és stabilan lövi a gólokat, szóval inkább a mentális része lehet kérdés, a képességeivel kapcsolatban nincs készség. Egyel kevesebb meccsel eggyel több gólja van jelenleg a Serie A-ban, mint Dybalanak volt ennyi idősen, csak hogy mutassunk egy hasonlóan karriert az eddigi teljesítménye alapján. A nyilatkozataiból ítélve pedig a mentális részével se lesz probléma. A hozzáállásáról sokat elmond ez az idézet tőle:

Én egy Zlatan Ibrahimovic vagyok Belgrádból és a legerősebb csapatokban fogok játszani.

(A cikk a The Analyst elemzése alapján készült)


A figyelmetekbe ajánljuk