Gyurta  Dániel vízsugár alatt áll
Hamu és Gyémánt / Lábady István

Gyurta Dániel: „A rajtkövön állva soha nem volt bennem félelem”

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámába készülő interjú mellett Gyurta Dánielt sikerekről, kudarcokról, megható pillanatokról és a jövőről kérdeztük. Miniinterjú az olimpiai bajnok úszóval, sportdiplomatával.


Hat évig voltál veretlen, a világon mindent megnyertél, amit úszó megnyerhet. Melyik versenyre gondolsz vissza a legnagyobb büszkeséggel?

A 2011-es világbajnoki győzelmemre vagyok a legbüszkébb – mégpedig azért, mert akkor sikerült életemben először legyőznöm Kosuke Kitajima japán úszót, aki gyerekkoromtól kezdve az egyik legnagyobb ellenfelem és egyben példaképem is volt. Ő nyerte 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is a 100 és a 200 méteres mellúszást, négyszeres olimpiai bajnokról volt szó, aki hosszú évekig veretlen tudott maradni. 2011-ben végül nekem sikerült először a szám koronázatlan királyát magam mögé utasítanom. Ha visszatekintek, akkor ezt tartom a legnagyobb győzelmemnek.

Nézzük meg a másik oldalt is. Mit értékelsz kudarcnak vagy csalódásnak a sportolói karriered kapcsán, és miért?

A 2006-os úszó-Európa Bajnokságon nem sikerült bekerülnöm a döntőbe: 11. helyen zártam az EB-t. Ez volt a pályafutásom legnagyobb törése. A verseny utáni időszak számos kihívást hozott. Nehéz hónapok és évek következtek, mire le tudtam zárni lelkileg ezt a kudarcot, és ki tudtam belőle jönni.

Melyik verseny előtt féltél a legjobban, a rajtkövön állva?

Félni nem féltem soha. A felkészülés során mindent megtettem, így amikor a versenyen felálltam a rajtkőre, már nem volt bennem hiányérzet. Félelmet egyedül olyankor éreztem, amikor sérülés következtében tudtam mindent beletenni a felkészülésbe, vagyis amikor rajtam kívül álló okok hátráltatták az edzéstervet.

Gyurta D\u00e1niel \u00fasz\u00e1s k\u00f6zben fekete-feh\u00e9r k\u00e9p

Hamu és Gyémánt / Lábady István

Mi volt a legmeghatóbb pillanat, amire vissza tudsz emlékezni?

Amikor megnyertem a világbajnokságot vagy az olimpiát, felemelő érzés volt látni a testvérem (Gyurta Gergely, úszó – a szerk.) a lelátón, ahogy a könnyeivel küszködik. Ő igazán át tudta élni, amit én, és elképesztően boldog volt. Hasonlóan megható élmény volt, amikor a 2013-as Rövid pályás Európa Bajnokságon láthattam, ahogy megnyerte az 1500 méteres gyorsúszást, és elhozta az aranyérmet.

Milyen terveid, céljaid vannak a jövőre, mit szeretnél megvalósítani a következő években?

Most, hogy végeztem a mesterképzéssel, szeretnék doktori végzettséget szerezni. Emellett tervben van a nyelvtanulás is. A hosszútávú célom pedig, hogy Magyarország és a nemzetközi sportélet olimpiai mozgalmát képviselhessem a jövőben is, és segíthessek abban, hogy a fiatalok körében még inkább népszerűvé váljon a sport és az olimpiai versenyek.


Hosszabb interjúnkat az olimpiai bajnok úszóval megtalálod a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában, ahol többek közt arról beszélgettünk, hogy mit hoz a következő évtized a sport területén, hogyan alakul át az olimpia és a nagy világversenyek a koronavírus-járvány hatására, valamint hogy milyen hatással lesz a sportolókra, ha még sokáig üres lelátók mellett kell majd versenyezniük.

A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Szakszon Réka

A figyelmetekbe ajánljuk