selective focus photography of child laughing

A gyerekek meglepően korán kezdik értékelni a humort

Egy gyors és egyszerű szülői felmérés lehetővé tette a pszichológusok számára, hogy nyomon kövessék, hogyan alakul ki a gyerekek humorérzéke - és mit találnak a legviccesebbnek.


Úgy tűnik, hogy a humor egyes formái már néhány hónapos korban megjelennek egy egyszerű felmérés alapján. A kérdőív neve Early Humor Survey (EHS), és mindössze 20 kérdést tartalmaz. Először a 0 és alig 4 év közötti gyermekek szüleit kérdezték meg arról, hogy nevet-e a gyermekük, és hogy értékeli-e vagy produkálja-e a humort, akár verbális, akár fizikai értelemben.Ezután a kérdések a humor konkrét típusaira tértek ki.

A humor ezen tág kategóriái közé olyan témák tartoznak, mint mások kigúnyolása, vagy furcsa dolgok mondása, fogalmak szándékos keverése és képtelenségek. Amikor a felmérést közel 700 szülővel végezték el az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, a kutatók egyértelmű és következetes életkorhoz kötött mintázatot találtak a humor megjelenésében, függetlenül a gyermek nemzetiségétől vagy a szülő iskolai végzettségétől. Az első életévben a szülők azt mondták, hogy többféle módon is megfigyelték, ahogyan gyermekeik értékelik a humort, és néha maguk is produkálták azt.

A szülők több mint 75 százaléka például azt mondta, hogy gyermekeik már két hónapos korukban nevettek. Egyéves korukra gyakorlatilag minden szülő nevetésről számolt be utódja részéről. A gyerekek még azelőtt értékelik a humort, mielőtt maguk is elkezdenék azt produkálni. Nyolc hónapos korukra például a szülők 97,5 százaléka mondta, hogy gyermekeik nevetnek a vicceken vagy vicces viselkedésen, például amikor kukucskálnak, csiklandozzák őket, buta arcot látnak, vagy furcsa hangot hallanak.

Csak később kezdik el a gyerekek maguk is kipróbálni ezeket a vicceket. Közel egyéves korban a felmérés szerint a gyerekek körülbelül 50 százaléka viselkedik viccesen vagy mond buta dolgokat, általában rejtett testrészek megmutatásával, tárgyakkal való visszaéléssel, kergetőzéssel, ugratással vagy furcsa szavak kitalálásával. Az eredmények nagyrészt alátámasztják a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a humor a motoros, szociális és nyelvi készségeinkkel együtt fejlődik.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk