Jakson Oswald

Jackson Oswaltnak 12 évesen, szülei házában sikerült létrehoznia nukleáris fúziót, egy általa épített reaktorral. Ezzel ő a legfiatalabb tudós, aki valaha elért ilyesmit.


Ehhez a nem hétköznapi eredményhez egy 14 éves kutató eredményeit kellett túlszárnyalnia. A kis reaktort szülei házában, otthon rakta össze Oswalt, teljesen egyedül. Sikerei hivatalosan is bekerülnek a Guinness-rekordok Könyvébe. Oswalt egyébként a szülei házának egyik szobáját alakította át nukleáris laborrá 10 ezer dollárból (2,8 millió forintból).

Eredményét elismerte az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport is, de ahhoz, hogy a rekord hivatalossá váljon, az eredményeit még publikálnia kell, és azokat hivatalos szerveknek is ellenőrizniük kell.

Jackson a reaktorában 50 ezer volt feszültségű áram segítségével hevít fel deutériumgázt, vagy nehézhidrogént, amely a hidrogén egyik stabil izotópja. A folyamat során a deutériumatomok magjai fuzionálni kezdenek, és energia szabadul fel.

A fúziós reaktor egyébként egy olyan energiatermelő eszköz, amely az egyes atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap és a csillagok ezt az energiafajtát használják. A technológia jelenleg kísérleti fázisban van.


A figyelmetekbe ajánljuk