A régi kedvencek és az új őszi fogások miatt is érdemes elmenni a Zazie-ba
Zazie Bistro & Bar

A régi kedvencek és az új őszi fogások miatt is érdemes elmenni a Zazie-ba

Kipróbáltuk a Zazie Bistro & Bar őszi étlapjának jó pár ételét, így most már tudjuk, érdemes-e elmenni egy jó ebédre/vacsorára a Kopaszi-öbölbe.



Hamar Budapest egyik kedvenc helyévé vált és szűk egy éves pályafutása alatt már nemzetközi díjat is bezsebelt a Kopaszi-öböl partján, a MOL Campus földszintjén található Zazie Bistro & Bar. Hogy egy étterem valójában mennyire jó, annak egyik fokmérője az évszakonkénti étlapváltás. Ebből kiderül, mennyire törekednek arra, hogy a szezonnak megfelelő friss alapanyagokkal dolgozzanak és persze az is, hogy a séf mennyire kreatív: ötlet híján csak 1-2 fogást igazít az évszakhoz, vagy tényleg újragondolja a teljes menüsort.

Ez is érdekelhet! Xzibit a budapesti VIRTU-ban ünnepelte az ötvenedik születésnapját

A Zazie konyháját vezető Bíró Dániel séf egyértelműen az utóbbi kategória képviselője. Őszre gyakorlatilag a teljes étlapot újraírta, csak a bisztró legnagyobb klasszikusait tartotta meg. Ezeket viszont muszáj volt, hiszen gyakorlatilag rajongótábor alakult ki „körülöttük”. Ezek közé tartozik többek között a hortobágyi palacsinta és az „apám gulyáslevese” (Bíró Lajos receptje alapján). Bár mi az új őszi fogásokat mentünk tesztelni, a Zazie híres-nevezetes hortobágyi palacsintájának nem bírtunk ellenállni. És most már értjük, miért zarándokolnak el érte embere a Kopaszi-öbölbe. Az omlós hús és a sütőben finoman „odakapott” palacsinta, valamint a tepertőszórat lágy-ropogós kettőse (hármasa), valamint a kápiás paprikamártás és a tejfölhab savai által valósággal újjászületett ez az elmúlt évtizedekben sok étterem által kicsit lelakott étel. Megerősíthetjük, tényleg érdemes ellátogatni a Zazie-ba már csak a hortobágyi palacsinta miatt is!

Hortobágyi palacsinta.

Zazie Bistro & Bar

Előétel párját már tényleg az őszi kínálatból választottuk. A kacsamáj duó gombával és sült kaláccsal a mennyországot hozza el a műfaj szerelmeseinek. A kacsamáj parfé krémes lágyságával, míg a darabosabb (állagát tekintve resztelt májra hajazó) rész a tömény májérzettel varázsol el. Merész, viszont tökéletes húzás, hogy a tányéron nem édes kiegészítő jön a duó mellé (arra ott vannak a borlap édes tokaji tételei), a marinált gomba határozott savanykásságával egészen meglepő ízkavalkádot eredményez a szájban.

Kacsamáj duó gombával és sült kaláccsal.

Zazie Bistro & Bar

Az összes kóstolt fogáson tetten érhető volt egyébként Bíró Dániel törekvése a komplex egyensúlyra, vagyis hogy valamilyen formában az alapízek mindegyike megjelenjen a tányéron.

Egészen izgalmas módon oldotta ezt meg supreme csirkemell esetében. Maga a csirkemell ugyanis édeskés mogyoróolajjal készült: eddig a fogás a legjobb ázsiai konyhák világát idézi. A mellé felszolgált krumplipüré-uborkasaláta köret kombóval azonban nemcsak egyetlen pillanat alatt visszarepít minket a kínai étteremből a vasárnapi családi ebédlőasztalhoz, de a savas elemet is frappánsan oldja meg. Hasonlóan izgalmas a másik választott főétel, a sertés szűz medál esetében a zsályás pankómorzsa szórat, ami a sósságot adta az összhangzatban.

Zazie Bistro & Bar

Supreme csirkemell.

Desszertnél – mint utóbb kiderült – két nagyon különböző utat képviselő fogást választottunk ki. A remek állagú, nem túl édes madártej gyakorlatilag digestifként funkcionált (a difestif étkezés után elfogyasztott, a gyomrot megnyugtató ital), kifogástalan lezárása volt az estének. Ezzel szemben az „almáspite” (így idézőjelben, mivel az egyes elemek külön kerültek a tányérra és a szájban adták ki a tökéletes almáspite érzést) kiadósságát és komplexitását tekintve egy leves után gyakorlatilag főételnek is beillett volna. Ráadásul fűszerezésével már a téli időszakot idézte. Szerintünk nagy kedvenc lesz és ezért az esetleges téli étlapváltást is túl fogja élni.

Zazie Bistro & Bar

Madártej.

Összességében elmondható, a Zazie őszi étlapjának fogásait kóstolva még a legnagyobb ínyencek is maradéktalanul elégedettek lesznek. Még azt sem tartjuk kizártnak, hogy – mivel szinte tényleg a teljes étlap megújult – sokan többször is felbukkannak majd a Kopaszi-öböl környékén.

Mi magunk valószínűleg így fogunk tenni.

A figyelmetekbe ajánljuk