clear drinking glass filled with red liquid whisky

A whisky érlelése tényleg káros a környezetre? Skócia szeretné kideríteni

Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok alkoholfogyasztás káros lehet az egészségre. De lehetséges, hogy a belélegzése is negatív hatással lehet a szervezetünkre...és a környezetre? Skócia most ezt a lehangoló forgatókönyvet tanulmányozza.


Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy hat hónapos tanulmányt rendelt el annak megállapítására, hogy az angyalrész, vagyis a hordókból érlelés közben elpárolgó whisky jelent-e veszélyt a környezetre és a lakosság általános egészségére – írja a RobbReport.

Az angyalok részesedése az éghajlattól függ, minél melegebb van, annál nagyobb a párolgás. Skócia híresen borongós és hűvös időjárásában ez évente körülbelül két százalékot tesz ki. Az új bizottság azonban tanulmányozni fogja a baljós nevű, nem metán illékony szerves vegyületek (NMVOC) hatását, amelyek a whisky több mint egy évtizedes pihentetése során a hordókból kiszabadulnak.

A kutatók mérséklési stratégiákat keresnek a kibocsátások ellenőrzésére, ami miatt a whiskyipar felháborodását fejezte ki. Elvégre az érlelés az egyik legfontosabb dolog, ami a whiskyt, skót whiskyvé teszi.

A Scotch Whisky Association így nyilatkozott az ügyről:

Az érlelés során a hordókból távozó szesz mennyisége természetes része a whiskykészítés folyamatának. Az etanol vesztesége átlagosan évente körülbelül 2 százalék, és ahogyan azt a skót kormány korábban már kijelentette, gyors eloszlása miatt nem káros az egészségre és nem károsítja a környezetet. Bár a szesz párolgása fontos szerepet játszik a whisky végső jellegének kialakításában, a skót whiskyipar továbbra is befektet a kutatásba, valamint együttműködik a SEPA-val [a Skót Környezetvédelmi Ügynökséggel]

– mondta az egyik szóvivő.

A kormány úgy véli, hogy a whiskyipar felelős az NMVOC-kibocsátás mintegy 50 százalékáért. Bár általánosságban érthető, hogy milyen hatásaik vannak, ez nem feltétlenül vonatkozik a whiskyvel kapcsolatos kibocsátásokra. Skócia gazdasága pedig egy nagyon értékes iparág az Egyesült Királyság egésze számára is.

Az elmúlt néhány év megterhelő volt mindenkinek a világon, és feltehetőleg senkinek sincs szüksége arra, hogy kiderüljön, hogy a whisky érlelése valamilyen módon káros a környezetünkre. Ezért csak reménykedhetünk, hogy a tanulmány után az italt minden vád alól felmentik.

A figyelmetekbe ajánljuk