Moving Moment/Shutterstock
augusztus 25., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Ezzel a módszerrel garantáltan tökéletes lesz a csirkemell

Vannak, akik szerint a csirkemell kifejezetten unalmas alapanyag: könnyen kiszárad és rágóssá válik, ezért sokan inkább az omlósabb combot választják helyette. Pedig egy jól elkészített, igazán szaftos csirkemell minden vacsorát garantáltan feldob – ehhez viszont szükségünk lesz egy apró trükkre.

Az egyszerű, mégis kevesek által ismert módszer lényege egy különleges technika: a hús először rövid ideig közvetlen hőn sül, majd saját gőzében, fedő alatt párolódik készre. Kulcsfontosságú, hogy a főzés során tilos levennünk a serpenyő fedelét – csak akkor lesz tökéletesen szaftos és omlós a csirkemell, ha zavartalanul hagyjuk pihenni.

Hozzávalók:
  • 1–4 db csont és bőr nélküli csirkemellfilé (hasonló méretűek)
  • Só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy vaj, vagy a kettő keveréke
Eszközök:
  • Vastag falú pohár vagy befőttesüveg (a hús lapításához)
  • Széles (kb. 25 cm-es) serpenyő fedővel
  • Csipesz vagy spatula
Illusztráció
Fotó: DronG/Shutterstock
Elkészítés:
  1. Egy pohár vagy befőttesüveg aljával klopfoljuk egyenletes vastagságúra a hússzeleteket. Ezután sózzuk és borsozzuk őket.
  2. Közepesen magas hőfokon melegítsük fel az olajat vagy vajat. Tegyük bele a csirkemellet, és egy percig ne mozgassuk meg. Ezután fordítsuk a másik oldalára, és süssük további egy percig.
  3. Azonnal vegyük alacsony fokozatúra a tűzhelyet. Fedjük le, és alacsony lángon süssük a húst pontosan további tíz percig anélkül, hogy levennénk róla a fedőt.
  4. Ha letelt az idő, zárjuk el a lángot – ha indukciós főzőlapot használunk, a maradékhő miatt vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Hagyjuk lefedve további tíz percig – még mindig nem szabad felnyitnunk!
  5. 10 perc elteltével levehetjük a serpenyő fedőjét. Ha mindent jól csináltunk, a hús tökéletesen átsült és szaftos lesz. Ha biztosra szeretnénk menni, mérjük meg a belső hőmérsékletét: ennek a The Kitchn szerint legalább 74°C-nak kell lennie.
Nyitókép: Illusztráció / Moving Moment/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök