karácsonyi ital

3 téli ital, amit érdemes elkészítened idén karácsonykor

December végén mindenki megérdemli, hogy kényeztesse magát. Bár az ünnepi előkészület olykor igencsak stresszes lehet, ha azonban a nap végét egy isteni forró itallal zárjuk, máris minden könnyebb lehet!

Vörösboros forró csokoládé 

Hozzávalók:

  • negyed csésze cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 csésze csökkentett zsírtartalmú tej, elosztva
  • fél csésze száraz vörösbor
Elkészítése:

Keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a sót egy kis lábosban, majd adjunk hozzá negyed csésze tejet, és keverjük simára. Később öntsük hozzá a maradék tejet is, majd közepesen lángon, gyakran kevergetve főzzük, amíg forró nem lesz, körülbelül 3 percig ( de ne forraljuk fel.) Végül vegyük le a tűzről, és keverjük bele a bort.

Ez is érdekelhet: 6 kihagyhatatlan cikket ajánlunk a Hamu és Gyémánt téli lapszámából

Forralt alma cider

Hozzávalók:

  • 1,5 liter alma cider
  • 60 milliliter juharszirup
  • 2 fahéjrúd
  • 6 egész szegfűszeg
  • 6 egész szegfűbors
  • 1 narancs héja, csíkokra vágva
  • 1 citrom héja, csíkokra vágva
Elkészítése:
Öntsük az almabort és a juharszirupot egy nagy, rozsdamentes acél edénybe. Helyezzük a fahéjrudakat, szegfűszeget, szegfűborsot, narancshéjat és citromhéjat egy négyzet alakú sajtkendő közepére. Hajtsuk fel a sajtkendő oldalait, hogy körbezárja az alapanyagokat.Kössük össze egy konyhai madzaggal. Tegyük a fűszercsomagot az alma cideres keverékbe. Melegítsük a folyadékot közepes tűzön, nagyjából 5-10 percig.Vegyük le az almabort a tűzről miután felforrt. Vegyük ki belőle a fűszercsomagot. Tegyük a forralt alma cidert csészékbe vagy bögrékbe. Díszítsük mindegyiket egy szál fahéjrúddal, almaszeletekkel esetleg narancsszeletekkel.

Ír kávé

Hozzávalók:
  • 20 ml felkevert tejszín
  • 10 g (2 teáskanálnyi) barna cukor
  • 30 ml ír (és nem skót) whiskey
  • fél csésze főtt kávé
Elkészítése:

Főzzük le a kávét, majd egy talpas poharat hevítsük fel meleg vízzel, ezután a vizet öntsük ki. Adagoljuk a whiskyt a pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük őket össze. Hagyjunk körülbelül 1 cm helyet a pohár tetején, hogy legyen hely a tejszínnek. Az italt addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Az oldott cukor segít abban, hogy a tejszín a kávé tetején maradjon. Tegyük egy teáskanalat a kávé felszínének tetejére. Végül óvatosan öntsük a tejszínt a kanálra.


A figyelmetekbe ajánljuk