
A sütőtöktől a birsalmáig – 6 szezonális kedvenc, ami nélkül nincs ősz a konyhában
Ahogy hűvösödik az idő, a konyhában is más ízek kerülnek előtérbe – a meleg, fűszeres, otthonos fogásoké a főszerep. Előkerülnek a krémlevesek, a birsalmasajtok, a sült gesztenye illata, és újra megtelik élettel a kamra. Ezek az alapanyagok a szezon legfinomabb ízeit hozzák el, miközben segítenek alkalmazkodni a hidegebb napokhoz, hiszen tele vannak olyan vitaminokkal, melyek elengedhetetlenek az őszi időszakban.


A birsalma az egyik legrégebben termesztett gyümölcsünk, amelyet már az ókorban is gyógyító hatásai miatt fogyasztottak. Magas a C-vitamin-tartalma, emésztést segítő rostokban gazdag, és antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek védelméhez. Fanyar íze miatt ritkán fogyasztják nyersen, de lekvárként, sajtként (birsalmasajt), kompótként vagy húsok mellé köretként igazi őszi különlegesség. Illata és íze egyaránt a nagymamák konyháját idézi – egyszerre nosztalgikus és természetes vitaminbomba.

A gesztenye a hidegebb hónapok igazi kincse, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Gazdag komplex szénhidrátokban, E-vitaminban és vasban, így segít a fáradtság leküzdésében, miközben gluténmentes, ezért diétás étrendbe is beilleszthető. Sült formában utcai csemegeként, püréként pedig ünnepi desszertként ismert – a gesztenyepüré tejszínhabbal szinte mindenki gyerekkori kedvence. Krémlevesként vagy töltelékben is megállja a helyét, különösen vadhúsokhoz.

A cékla igazi „szuperzöldség”: magas a folsav- és vastartalma, nitrátjai pedig javítják a vérkeringést és csökkenthetik a vérnyomást. A friss, roppanós céklasaláta mellett egyre népszerűbb a sült változat, ami karamellizálva édeskés ízt kap. A céklakrém hummusszal vagy joghurttal keverve tökéletes feltét pirítósra, de húsok mellé is remek köret. A színe és földes íze igazi őszi karaktert ad bármilyen fogásnak, így nem véletlen, hogy a modern gasztronómia újra felfedezte magának.

A körte nemcsak frissen finom, hiszen egy kis hő hatására még aromásabb lesz. Rostban és káliumban gazdag, így támogatja az emésztést és a szív egészségét. Karamellizálva, vörösborban főzve vagy diós pitében sütve különleges desszert, de sajtokkal (főleg kéksajttal) párosítva igazi gasztronómiai élmény. A körte egyensúlyt teremt az édes és savas ízek között, ezért tökéletes kiegészítője az őszi menüknek.

A káposzta az egyik legsokoldalúbb őszi zöldség, amelyből savanyított, párolt vagy töltött változat is készülhet. Gazdag C- és K-vitaminban, valamint probiotikus hatású, ha fermentálják. Az őszi–téli immunerősítés egyik alapja, nem véletlen, hogy a magyar konyhában szinte minden formájában jelen van: a székelykáposztától a káposztás tésztáig. Kevés olyan alapanyag van, ami ennyire praktikus, tápláló és sokoldalú: a káposzta minden évben bebizonyítja, hogy a legegyszerűbb hozzávalókból is lehet ünnepi fogást készíteni.
Olvasd el ezt is!