Régen szinte az összes falusi háztartásban sorakoztak a kamrák polcain a házi készítésű bodza-, málna- vagy épp rózsaszörpös üvegek. Ez utóbbit ma már csak nagyon kevés helyen találjuk meg, pedig a legfinomabb otthon elkészíthető különlegességnek számított. Mutatjuk az eredeti receptet!
A „szörp" szó az arab eredetű „sharab" szóból származik, ami italt jelent. A középkori Közel-Keleten már régen is készítettek sűrű, cukros főzeteket gyümölcsökből, virágokból és fűszerekből, amelyeket frissítő italként és gyógyhatású szerként használtak. Ez a hagyomány terjedt el később Európában is; először a mediterrán térségben, majd fokozatosan a kontinens többi részén is.
A rózsaszörp eredete szintén a közel-keleti és dél-ázsiai kultúrákhoz kötődik, különösen a török, perzsa és indiai konyhában népszerű. Jellemzően damaszkuszi rózsából (Rosa damascena) készült, amit intenzív illata és aromája tett különlegessé. Ez a rózsafajta valószínűleg Szíriából vagy Iránból származik, és évszázadok óta termesztik rózsaolaj, rózsavíz és szirup készítéséhez.
Magyarországon a rózsaszörp sosem volt hétköznapi ital, mindig is inkább különlegességnek számított, mégis sokunk emlékeiben él egy-egy nagymama által főzött, illatos üveggel belőle. Bár kevésbé elterjedt, mint a bodza- vagy málnaszörp, a természetes alapanyagok és a hagyományos ízek iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően most egyre többen ismerik meg ezt az elfeledett ínyencséget.
Illusztráció
Fotó: Sokor Space/Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 kg cukor
- 1 l víz
- 10 maréknyi rózsaszirom
- 1 db citrom
- 20 db citrompótló
Készítsd el ezt is! Friss és hűsítő: készíts otthon saját radlert!
Elkészítés:
- Első lépésként áztassuk legalább egy napig a rózsaszirmokat vízben.
- Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot, a felkarikázott citromot és citrompótlót, és alaposan forraljuk fel.
- Ezután ismét szűrjük le, és mehet is az üvegbe.
- Ha kihűlt, ízlés szerint hígítva fogyaszthatjuk.
Forrás: Drive