NPvancheng55/Shutterstock
június 07., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Így lesz a maradék rizsből ropogós saláta – recept!

A rizs tipikusan olyan alapanyag, amiből gyakran túl sok készül, ezért egy-egy adag a hűtőben végzi. Szerencsére azonban a maradék nem csak újramelegítve tálalható: van egy fogás, ami kifejezetten a hideg, előre megfőtt rizsre épít. Ez a Crispy Rice Salad, azaz ropogós rizssaláta, egy délkelet-ázsiai ihletésű, fűszeres, friss és ropogós fogás, amit egyszerű elkészíteni, mégis különleges élményt ad.

Hozzávalók:

A ropogós rizshez:

  • kb. 30 dkg főtt, hideg rizs
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj

A salátához:

  • 5–6 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 marék friss koriander, durvára vágva
  • 1 marék friss menta, durvára vágva
  • chili, vékonyra szeletelve (ízlés szerint)
  • 3 evőkanál pirított, durvára vágott földimogyoró
  • 1 evőkanál halszósz (vegetáriánus változathoz szójaszósz)
  • 1 friss lime
  • 1 teáskanál cukor
  • kb. 5 dkg uborka vagy egy kisebb lilahagyma, apróra vágva (opcionális)
Fotó: Be Saowaluck/Shutterstock
Elkészítés:

1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel a kétféle olajat. Terítsük szét benne a hideg, főtt rizst egyenletes rétegben, és hagyjuk 5–7 percig pirulni, kevergetés nélkül.

2. Ezután forgassuk meg, és még pár percig pirítsuk a másik oldalán is. Ha kész, tegyük félre hűlni.

3. Egy nagy tálban keverjük össze az újhagymát, koriandert, mentát, chilit, mogyorót és opcionálisan az uborkát vagy lilahagymát.

4. Egy kis tálkában oldjuk fel a cukrot a lime levében, majd adjuk hozzá a halszószt/szójaszószt.

5. Az öntetet keverjük a zöldségekhez, majd óvatosan adjuk hozzá a ropogós rizst is. Finoman forgassuk át, ügyelve arra, hogy a rizs ne törjön szét.

(Forrás: Food and Wine)

Nyitókép: Ropogós rizssaláta / NPvancheng55/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök