Tserliukevich Sviatlana/Shutterstock
június 03., 2025  ●  Gasztronómia  ●  Hamu és Gyémánt

5 fagyi, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk - recept!

Akár az egyszerűbb vaníliát, akár egy gyümölcsösebb ízvilágot részesíted előnyben, egy biztos: a házi készítésű fagylaltnál aligha találni finomabb, hűsítő édességet a nyári szezonban. Ha szeretné kipróbálni egy-egy új receptet, mutatunk néhány egyszerű, ám különleges verziót.

Vaníliás-mandulás fagylalt cseresznyével és pisztáciával
Fotó: New Africa/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 6 nagy tojássárgája;
  • 360 ml habtejszín;
  • 360 ml hagyományos tej;
  • 150 g kristálycukor
  • 3,5 g (kb. háromnegyed teáskanál) só;
  • 1 db vaníliarúd;
  • fél teáskanál mandulakivonat;
  • 110 g friss cseresznye;
  • 30 g hámozott pisztácia.
Így készítsük el:
  1. Vegyünk elő egy nagy tálat, amit öntsünk fel jeges vízzel és helyezzünk bele egy kisebb tálat – ez azért szükséges, hogy gyorsan le tudjuk hűteni a krémet. Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojássárgákat világossárgára, kb. 1–2 percig.
  2. Ha ezzel megvagyunk, egy közepes lábasban keverjük össze a tejszínt, a tejet, a cukrot, a sót, a vaníliarudat és a kikapart vaníliamagokat. Melegítsük közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és gyöngyözni nem kezd.
  3. A forró tejes keverék felét nagyon lassan, vékony sugárban csorgassuk a felvert tojássárgákhoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki. Ezután öntsük vissza az egészet a lábasba.Főzzük közepes lángon, fakanállal folyamatosan kevergetve, amíg a krém sűrűsödni nem kezd – ez kb. 12 perc. Fontos, hogy ne forrjon fel.
  4. Szűrjük át egy közepes szűrőn a jeges vízfürdőbe tett tálba, és dobjuk ki a vaníliarudat. Időnként megkeverve hűtsük ki teljesen. Ezután keverjük hozzá a mandulakivonatot, majd öntsük egy nagy, zárható fagyasztózacskóba. Zárjuk le úgy, hogy kiszorítjuk belőle a levegőt, majd fektessük laposan a fagyasztóba. Dermesszük legalább 8 órán át, vagy akár egy éjszakán keresztül.
  5. Amikor megdermedt, gyorsan dolgozva (több részletben is lehet), kanalazzuk a fagyott krémet egy konyhai robotgép táljába. Lehetőleg 5 másodperces szakaszokban dolgozzuk simára.
  6. Kanalazzuk át egy előhűtött tortaformába, majd forgassuk bele a cseresznyét és a pisztáciát. Fedjük le fóliával, és fagyasszuk tovább legalább 6 órán át, vagy egy éjszakán keresztül, amíg teljesen meg nem szilárdul.
Kávés fagylalt
Fotó: finchfocus/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 4 nagy tojássárgája;
  • 40 g egész kávészem;
  • 480 ml habtejszín;
  • 240 ml félzsíros tejszín;
  • 150 g világosbarna nádcukor;
  • 1 g (kb. egy csipet só);
  • 5 ml (1 teáskanál) vaníliakivonat.
Így készítsük el:
  1. Készítsünk elő egy közepes méretű tálat, és állítsuk bele egy nagyobb tálba, amit jeges vízzel töltöttünk meg. Ez segít majd gyorsan lehűteni a krémet.
  2. Egy másik közepes tálban habverővel verjük fel a tojássárgákat kissé sűrűbb állagúra, kb. 2 perc alatt.
  3. A kávészemeket zúzzuk durvára egy mozsárban.
  4. Egy közepes lábasban keverjük össze a zúzott kávészemeket, tejszínt, félzsíros tejszínt, barna cukrot és sót. Kezdjük el melegíteni közepes lángon, időnként kevergessük meg. Főzzük nagyjából 7 percig, amíg a cukor teljesen felolvad, és a keverék elkezd gőzölögni – fontos, hogy nem szabad felforralni.
  5. A forró keverék felét nagyon lassan, vékony sugárban öntsük a tojássárgához, közben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki. Ezután öntsük vissza az egészet a lábasba.
  6. Alacsony lángon főzzük tovább, állandóan kevergetve szilikon spatulával vagy fakanállal. Körülbelül 7 perc alatt a krém sűrűsödni kezd, és bevonja a kanál hátát. Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel!
  7. Öntsük át a krémet az előkészített jeges fürdőbe tett tálba, keverjük hozzá a vaníliakivonatot, és hagyjuk hűlni kb. 30 percig, időnként megkeverve.
  8. Szűrjük le a krémet egy másik tálba, majd tegyük hűtőbe 1 órára.
  9. Ha jól lehűlt, keverjük át párszor kézi habverővel, majd öntsük bele a fagylaltgépbe.
  10. Az elkészült fagylaltot kanalazzuk át egy műanyag dobozba, fedjük le, és tegyük fagyasztóba legalább 3 órára, hogy teljesen megdermedjen.
Sült epres vaníliafagylalt
Fotó: Beautifulimages1717/Shutterstock
Hozzávalók a sült eperhez:
  • 450 g friss eper;
  • 2 evőkanál kristálycukor;
  • 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
  • egy csipet durva szemű só.

Hozzávalók a fagylalthoz:

 

  • 480 ml habtejszín;
  • 240 ml teljes tej;
  • 1 vaníliarúd;
  • 6 tojássárgája;
  • 65 g kristálycukor;
  • egy csipet durva szemű só.
Így készítsük el:
  1. Első lépésként készítsük el a sült epret. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Vágjuk fel apró darabokra az epret, majd keverjük össze a cukorral, a sziruppal, sózzuk, majd tegyük a tepsire.
  3. Süssük kb. 30–40 percig, időnként megkeverve, amíg az eper megpuhul, besötétedik, és a leve sűrűsödni kezd.
  4. Egy burgonyanyomóval enyhén törjük össze az epret a tepsiben, hogy darabos állagot kapjunk.
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 1 óra elegendő), majd tegyük jól záródó edénybe, és hűtőszekrényben tároljuk (legfeljebb 2 napig).
  6. Ezután jöhet a fagylalt: egy közepes lábasban keverjük össze a tejszínt és a tejet.
  7. Vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat, kaparjuk ki a magokat, és tegyük a magokat és a rudat is a lábasba.
  8. Közepes hőfokon melegítsük fel, de fontos, hogy ne kevergessük, amíg gyöngyözni nem kezd, majd vegyük le a tűzről.
  9. Fedjük le, és hagyjuk állni legalább 45 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  10. Ezután ismét melegítsük fel a keveréket, amíg gyöngyözni nem kezd.
  11. Közben keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral és a sóval egy hőálló tálban.
  12. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a meleg tejszínes keveréket a tojássárgához.
  13. Öntsük vissza az egészet a lábasba, és alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 6–10 perc). Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!
  14. Szűrjük át egy hőálló tálba, a vaníliarudat vegyük ki belőle és dobjuk a kukába.
  15. A tálat helyezzük egy jeges vízfürdőbe, és gyakran kevergetve hűtsük szobahőmérsékletűre (kb. 8 perc).
  16. Tegyük zárható edénybe, majd pihentessük a hűtőszekrénybe legalább 6, legfeljebb 12 órán át.
  17. Ezt követően keverjük össze a kihűlt sült epret és a fagylaltalapot egy nagy tálban.
  18. Öntsük a keveréket a fagyasztott fagylaltgép tartályába, és készítsük el a fagylaltot.
  19. Légmentesen zárható dobozban fagyasztóban akár 3 hétig is eltartható.
Levendulás-mézes fagylalt
Fotó: A_Lein/Shutterstock
Hozzávalók a fagylalthoz:
  • 100 g kristálycukor;
  • 2 evőkanál sovány tejpor;
  • negyed teáskanál xantángumi (kb. 1 g);
  • 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
  • 320 ml hagyományos tej;
  • 320 ml habtejszín.

Hozzávalók a levendulasziruphoz:

  • 180 ml víz;
  • 60 ml vadvirágméz;
  • kb. 10–15 g szárított levendulavirág;
  • ízlés szerint lila ételfesték.
Így készítsük el:
  1. Keverjük össze a cukrot, tejport és a xantángumit egy kis tálban.
  2. Öntsük a szirupot egy közepes méretű lábasba, majd adjuk hozzá a tejet, és keverjük össze.
  3. Adjuk hozzá a száraz összetevőket, és azonnal keverjük simára egy habverővel.
  4. Közepes lángon melegítsük, gyakran kevergetve, de ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Addig főzzük (kb. 3 perc), amíg a cukor teljesen feloldódik.
  5. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük el alaposan.
  6. Öntsük jól záródó edénybe, és tegyük hűtőbe legalább 6 órára (a legjobb íz és állag érdekében lehetőség szerint hűtsük 24 órán át). Amíg a fagylaltalap hűl, készítsük el a levendulaszirupot.
  7. Egy kis lábasban keverjük össze a vizet és a mézet. Forraljuk fel, időnként megkeverve, majd adjuk hozzá a szárított levendulát, fedjük le, és hagyjuk a konyhapulton pihenni, legalább 4 órán át.
  8. Szűrjük le a keveréket egy finom szűrőn keresztül egy tárolóedénybe, és nyomkodjuk ki a levendulából a lehető legtöbb folyadékot. Ezután már csak a fagylalt összeállítása következik.
  9. Egy közepes tálban keverjünk össze 720 ml fagylaltalapot a levendulasziruppal, és ha szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket is.
  10. Öntsük a keveréket a fagylaltgép fagyasztott tartályába, és forgassuk 30–40 percig, amíg lágy, krémes állagot nem kapunk.
  11. Ha ezzel megvagyunk, kanalazzuk egy fagyasztásra alkalmas edénybe.
  12. Tegyük a fagyasztó leghidegebb részébe (lehetőleg minél távolabb az ajtótól), és hagyjuk megdermedni 6–8 órán keresztül.
  13. Így elkészítve akár 6 hónapig is eláll a fagyasztóban.
Olívaolajos fagylalt
Fotó: Connect Images - Curated/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 100 g kristálycukor;
  • 2 evőkanál sovány tejpor;
  • negyed teáskanál xantángumi (kb. 1 g);
  • 320 ml hagyományos tej;
  • 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
  • 320 ml habtejszín;
  • 60 ml zöldfűszeres extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a tálaláshoz;
  • negyed teáskanál durva tengeri só.
Így készítsük el:
  1. Egy kis tálban összekeverjük a cukrot, tejport és a xantángumit.
  2. Egy közepes lábasban habverővel keverjük el a tejet és a kukoricaszirupot.
  3. Adjuk hozzá a cukros keveréket, és keverjük simára.
  4. Melegítsük közepes lángon, gyakran kevergetve, amíg a cukor teljesen feloldódik (3–4 perc). Fontos, hogy ne forrjon fel.
  5. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejszínt. Fedjük le, majd legalább 6 órára, de inkább 24 órára tegyük a hűtőbe . A fagylaltalapot légmentesen záródó edényben fagyasztóban akár 3 hónapig is tárolhatjuk (használat előtt hagyjuk teljesen felolvadni).

(Forrás: Food and Wine)

  1. A lehűtött alaphoz keverjük hozzá az olívaolajat és a durva sót, amíg egyneművé válik (ane ijedjünk meg ha az olaj ettől függetlenül apróbb cseppekben még látható lehet a felszínen).
  2. Öntsük a keveréket egy 1,5 literes elektromos fagylaltgép fagyasztó táljába, és az eszköz gyártói utasításai szerint készítjük a fagylaltot, amíg lágy, krémes állagot nem kapunk. Kanalazzuk a fagylaltot egy edénybe, majd tegyük a fagyasztóba legalább ható órára. Tálaláskor olívaolajjal és hópelyhes tengeri sóval díszítjük.
  3. Fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig eltartható.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!