
június 03., 2025 ● Gasztronómia ● Hamu és Gyémánt
5 fagyi, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk - recept!
Akár az egyszerűbb vaníliát, akár egy gyümölcsösebb ízvilágot részesíted előnyben, egy biztos: a házi készítésű fagylaltnál aligha találni finomabb, hűsítő édességet a nyári szezonban. Ha szeretné kipróbálni egy-egy új receptet, mutatunk néhány egyszerű, ám különleges verziót.
Vaníliás-mandulás fagylalt cseresznyével és pisztáciával

Fotó: New Africa/Shutterstock
Hozzávalók:
- 6 nagy tojássárgája;
- 360 ml habtejszín;
- 360 ml hagyományos tej;
- 150 g kristálycukor
- 3,5 g (kb. háromnegyed teáskanál) só;
- 1 db vaníliarúd;
- fél teáskanál mandulakivonat;
- 110 g friss cseresznye;
- 30 g hámozott pisztácia.
Így készítsük el:
- Vegyünk elő egy nagy tálat, amit öntsünk fel jeges vízzel és helyezzünk bele egy kisebb tálat – ez azért szükséges, hogy gyorsan le tudjuk hűteni a krémet. Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojássárgákat világossárgára, kb. 1–2 percig.
- Ha ezzel megvagyunk, egy közepes lábasban keverjük össze a tejszínt, a tejet, a cukrot, a sót, a vaníliarudat és a kikapart vaníliamagokat. Melegítsük közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és gyöngyözni nem kezd.
- A forró tejes keverék felét nagyon lassan, vékony sugárban csorgassuk a felvert tojássárgákhoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki. Ezután öntsük vissza az egészet a lábasba.Főzzük közepes lángon, fakanállal folyamatosan kevergetve, amíg a krém sűrűsödni nem kezd – ez kb. 12 perc. Fontos, hogy ne forrjon fel.
- Szűrjük át egy közepes szűrőn a jeges vízfürdőbe tett tálba, és dobjuk ki a vaníliarudat. Időnként megkeverve hűtsük ki teljesen. Ezután keverjük hozzá a mandulakivonatot, majd öntsük egy nagy, zárható fagyasztózacskóba. Zárjuk le úgy, hogy kiszorítjuk belőle a levegőt, majd fektessük laposan a fagyasztóba. Dermesszük legalább 8 órán át, vagy akár egy éjszakán keresztül.
- Amikor megdermedt, gyorsan dolgozva (több részletben is lehet), kanalazzuk a fagyott krémet egy konyhai robotgép táljába. Lehetőleg 5 másodperces szakaszokban dolgozzuk simára.
- Kanalazzuk át egy előhűtött tortaformába, majd forgassuk bele a cseresznyét és a pisztáciát. Fedjük le fóliával, és fagyasszuk tovább legalább 6 órán át, vagy egy éjszakán keresztül, amíg teljesen meg nem szilárdul.
Kávés fagylalt

Fotó: finchfocus/Shutterstock
Hozzávalók:
- 4 nagy tojássárgája;
- 40 g egész kávészem;
- 480 ml habtejszín;
- 240 ml félzsíros tejszín;
- 150 g világosbarna nádcukor;
- 1 g (kb. egy csipet só);
- 5 ml (1 teáskanál) vaníliakivonat.
Így készítsük el:
- Készítsünk elő egy közepes méretű tálat, és állítsuk bele egy nagyobb tálba, amit jeges vízzel töltöttünk meg. Ez segít majd gyorsan lehűteni a krémet.
- Egy másik közepes tálban habverővel verjük fel a tojássárgákat kissé sűrűbb állagúra, kb. 2 perc alatt.
- A kávészemeket zúzzuk durvára egy mozsárban.
- Egy közepes lábasban keverjük össze a zúzott kávészemeket, tejszínt, félzsíros tejszínt, barna cukrot és sót. Kezdjük el melegíteni közepes lángon, időnként kevergessük meg. Főzzük nagyjából 7 percig, amíg a cukor teljesen felolvad, és a keverék elkezd gőzölögni – fontos, hogy nem szabad felforralni.
- A forró keverék felét nagyon lassan, vékony sugárban öntsük a tojássárgához, közben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki. Ezután öntsük vissza az egészet a lábasba.
- Alacsony lángon főzzük tovább, állandóan kevergetve szilikon spatulával vagy fakanállal. Körülbelül 7 perc alatt a krém sűrűsödni kezd, és bevonja a kanál hátát. Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel!
- Öntsük át a krémet az előkészített jeges fürdőbe tett tálba, keverjük hozzá a vaníliakivonatot, és hagyjuk hűlni kb. 30 percig, időnként megkeverve.
- Szűrjük le a krémet egy másik tálba, majd tegyük hűtőbe 1 órára.
- Ha jól lehűlt, keverjük át párszor kézi habverővel, majd öntsük bele a fagylaltgépbe.
- Az elkészült fagylaltot kanalazzuk át egy műanyag dobozba, fedjük le, és tegyük fagyasztóba legalább 3 órára, hogy teljesen megdermedjen.
Sült epres vaníliafagylalt

Fotó: Beautifulimages1717/Shutterstock
Hozzávalók a sült eperhez:
- 450 g friss eper;
- 2 evőkanál kristálycukor;
- 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
- egy csipet durva szemű só.
Hozzávalók a fagylalthoz:
- 480 ml habtejszín;
- 240 ml teljes tej;
- 1 vaníliarúd;
- 6 tojássárgája;
- 65 g kristálycukor;
- egy csipet durva szemű só.
Így készítsük el:
- Első lépésként készítsük el a sült epret. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (alsó-felső sütés).
- Vágjuk fel apró darabokra az epret, majd keverjük össze a cukorral, a sziruppal, sózzuk, majd tegyük a tepsire.
- Süssük kb. 30–40 percig, időnként megkeverve, amíg az eper megpuhul, besötétedik, és a leve sűrűsödni kezd.
- Egy burgonyanyomóval enyhén törjük össze az epret a tepsiben, hogy darabos állagot kapjunk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 1 óra elegendő), majd tegyük jól záródó edénybe, és hűtőszekrényben tároljuk (legfeljebb 2 napig).
- Ezután jöhet a fagylalt: egy közepes lábasban keverjük össze a tejszínt és a tejet.
- Vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat, kaparjuk ki a magokat, és tegyük a magokat és a rudat is a lábasba.
- Közepes hőfokon melegítsük fel, de fontos, hogy ne kevergessük, amíg gyöngyözni nem kezd, majd vegyük le a tűzről.
- Fedjük le, és hagyjuk állni legalább 45 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután ismét melegítsük fel a keveréket, amíg gyöngyözni nem kezd.
- Közben keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral és a sóval egy hőálló tálban.
- Fokozatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a meleg tejszínes keveréket a tojássárgához.
- Öntsük vissza az egészet a lábasba, és alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 6–10 perc). Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!
- Szűrjük át egy hőálló tálba, a vaníliarudat vegyük ki belőle és dobjuk a kukába.
- A tálat helyezzük egy jeges vízfürdőbe, és gyakran kevergetve hűtsük szobahőmérsékletűre (kb. 8 perc).
- Tegyük zárható edénybe, majd pihentessük a hűtőszekrénybe legalább 6, legfeljebb 12 órán át.
- Ezt követően keverjük össze a kihűlt sült epret és a fagylaltalapot egy nagy tálban.
- Öntsük a keveréket a fagyasztott fagylaltgép tartályába, és készítsük el a fagylaltot.
- Légmentesen zárható dobozban fagyasztóban akár 3 hétig is eltartható.
Levendulás-mézes fagylalt

Fotó: A_Lein/Shutterstock
Hozzávalók a fagylalthoz:
- 100 g kristálycukor;
- 2 evőkanál sovány tejpor;
- negyed teáskanál xantángumi (kb. 1 g);
- 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
- 320 ml hagyományos tej;
- 320 ml habtejszín.
Hozzávalók a levendulasziruphoz:
- 180 ml víz;
- 60 ml vadvirágméz;
- kb. 10–15 g szárított levendulavirág;
- ízlés szerint lila ételfesték.
Így készítsük el:
- Keverjük össze a cukrot, tejport és a xantángumit egy kis tálban.
- Öntsük a szirupot egy közepes méretű lábasba, majd adjuk hozzá a tejet, és keverjük össze.
- Adjuk hozzá a száraz összetevőket, és azonnal keverjük simára egy habverővel.
- Közepes lángon melegítsük, gyakran kevergetve, de ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Addig főzzük (kb. 3 perc), amíg a cukor teljesen feloldódik.
- Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük el alaposan.
- Öntsük jól záródó edénybe, és tegyük hűtőbe legalább 6 órára (a legjobb íz és állag érdekében lehetőség szerint hűtsük 24 órán át). Amíg a fagylaltalap hűl, készítsük el a levendulaszirupot.
- Egy kis lábasban keverjük össze a vizet és a mézet. Forraljuk fel, időnként megkeverve, majd adjuk hozzá a szárított levendulát, fedjük le, és hagyjuk a konyhapulton pihenni, legalább 4 órán át.
- Szűrjük le a keveréket egy finom szűrőn keresztül egy tárolóedénybe, és nyomkodjuk ki a levendulából a lehető legtöbb folyadékot. Ezután már csak a fagylalt összeállítása következik.
- Egy közepes tálban keverjünk össze 720 ml fagylaltalapot a levendulasziruppal, és ha szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket is.
- Öntsük a keveréket a fagylaltgép fagyasztott tartályába, és forgassuk 30–40 percig, amíg lágy, krémes állagot nem kapunk.
- Ha ezzel megvagyunk, kanalazzuk egy fagyasztásra alkalmas edénybe.
- Tegyük a fagyasztó leghidegebb részébe (lehetőleg minél távolabb az ajtótól), és hagyjuk megdermedni 6–8 órán keresztül.
- Így elkészítve akár 6 hónapig is eláll a fagyasztóban.
Olívaolajos fagylalt

Fotó: Connect Images - Curated/Shutterstock
Hozzávalók:
- 100 g kristálycukor;
- 2 evőkanál sovány tejpor;
- negyed teáskanál xantángumi (kb. 1 g);
- 320 ml hagyományos tej;
- 2 evőkanál világos kukoricaszirup;
- 320 ml habtejszín;
- 60 ml zöldfűszeres extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a tálaláshoz;
- negyed teáskanál durva tengeri só.
Így készítsük el:
- Egy kis tálban összekeverjük a cukrot, tejport és a xantángumit.
- Egy közepes lábasban habverővel keverjük el a tejet és a kukoricaszirupot.
- Adjuk hozzá a cukros keveréket, és keverjük simára.
- Melegítsük közepes lángon, gyakran kevergetve, amíg a cukor teljesen feloldódik (3–4 perc). Fontos, hogy ne forrjon fel.
- Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a tejszínt. Fedjük le, majd legalább 6 órára, de inkább 24 órára tegyük a hűtőbe . A fagylaltalapot légmentesen záródó edényben fagyasztóban akár 3 hónapig is tárolhatjuk (használat előtt hagyjuk teljesen felolvadni).
(Forrás: Food and Wine)
- A lehűtött alaphoz keverjük hozzá az olívaolajat és a durva sót, amíg egyneművé válik (ane ijedjünk meg ha az olaj ettől függetlenül apróbb cseppekben még látható lehet a felszínen).
- Öntsük a keveréket egy 1,5 literes elektromos fagylaltgép fagyasztó táljába, és az eszköz gyártói utasításai szerint készítjük a fagylaltot, amíg lágy, krémes állagot nem kapunk. Kanalazzuk a fagylaltot egy edénybe, majd tegyük a fagyasztóba legalább ható órára. Tálaláskor olívaolajjal és hópelyhes tengeri sóval díszítjük.
- Fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig eltartható.
Olvasd el ezt is!