Szószok
Fotó: Shutterstock

Íme, az öt legegyszerűbb, otthon is elkészíthető szósz

5 mártás, amit minden kezdő szakácsnak ismernie kell

Egy megfelelően elkészített mártás bármilyen jó ételből képes feledhetetlen gasztronómiai élményt varázsolni. Legyen szó hideg vagy meleg szószokról, ezzel az öt alapvető mártással minden fogást mennyei lesz!



A klasszikus francia konyha megismerésének kihagyhatatlan eleme az öt alapvető mártás, vagyis az úgynevezett „anyaszószok” ismerete – írja a Food & Wine. Ezek a besamel, a hollandi, a velouté, a klasszikus paradicsommártás és a barnamártás. Ezek közül azonban nem mindegyik való kezdő szakácsoknak, ráadásul van köztük olyan is, ami hosszú órákon keresztül készül. Épp ezért a portál most az öt leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető mártást mutatja be, amit bárki elkészíthet!

Chimichurri

Chimichurri

A chimichurri tökéletes kiegészítője lehet a sült húsoknak

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze friss petrezselyemlevél
  • 1 csésze friss oregánólevél
  • 3 evőkanálnyi vörösborecet
  • 2 teáskanálnyi bors
  • fél csésze olívaolaj
  • 1 teáskanálnyi só

A fokhagymát, az oregánó- és a petrezselyemlevelet tegyük egy aprítóba. Adjuk hozzá a fűszereket és pépesítsük össze. Ízlés szerint hagyhatjuk darabosra is, de lehet teljesen pürésített is. Adjuk hozzá az olívaolajat és legalább 1-2 órán keresztül hagyjuk hűtőben állni.

Próbáld ki ezt a receptet is! Az ősz sztárja a felejthetetlen desszert: így készül a sütőtökös sajttorta

Hollandi mártás

Hollandi m\u00e1rt\u00e1s

A hollandi mártás halakhoz, zöldségekhez is remekül passzol

Photo by David B Townsend on Unsplash

Hozzávalók:

  • 3-4 tojássárgája
  • 100 gramm vaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • bors

Olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre, de ügyeljünk, nehogy kihűljön! Egy lábast töltsünk meg vízzel, majd kezdjük el forralni. Ennek a tetejére tegyünk egy tűzálló tálat és abban kezdjük el kevergetni a tojássárgáját, amihez előtte adjunk egy kis vizet. Folyamatosan kevergessük és figyeljünk, nehogy a tojás kicsapódjon! Ha kész, húzzuk le a lángról, tegyük bele a citromlevet, a sót, a borsot és a vajat és dolgozzuk el egyenletesen.

​Pomodoro

Pomodoro sz\u00f3sz

A paradicsomos, fokhagymás szósz tésztaételek mellé ajánlott

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 400 gramm hámozott paradicsomkonzerv
  • bazsalikom
  • 1 teáskanálnyi só

A fokhagymákat pirítsuk meg forró olajon, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a bazsalikomot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet forraljuk fel, majd folyamatosan csökkentsük a hőmérsékletet és fedő nélkül pároljuk, amíg el nem fő a leve. Ezután az egészet turmixoljuk össze, amíg teljesen sima nem lesz!

Még több recept! Így készül a japánok híres pihe-puha palacsintája

Besamel mártás

Besamel m\u00e1rt\u00e1s

Az alapmártások egyike, a besamel könnyedén elkészíthető

Hozzávalók:

  • 2 evőkanálnyi vaj
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió

A vajat felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetjük. Amikor habossá válik, hozzáöntjük az előzőleg felforralt tejet, miközben végig keverjük. Ezután pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a szerecsendiót.

Romesco szósz

Romesco sz\u00f3sz

A romesco eredetileg egy spanyol mártogatós szósz

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab kápia paprika
  • 50 ml balzsamecet
  • 2 evőkanálnyi olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g szikkadt kenyér
  • bors

A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük, majd egy előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük. A sült zöldségeket egy aprítóba helyezzük, a kenyérrel, a fokhagymával, az olívaolajjal és a balzsamecettel. Addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Ezután sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.

A figyelmetekbe ajánljuk