Egy megfelelően elkészített mártás bármilyen jó ételből képes feledhetetlen gasztronómiai élményt varázsolni. Legyen szó hideg vagy meleg szószokról, ezzel az öt alapvető mártással minden fogást mennyei lesz!
A klasszikus francia konyha megismerésének kihagyhatatlan eleme az öt alapvető mártás, vagyis az úgynevezett „anyaszószok” ismerete – írja a Food & Wine. Ezek a besamel, a hollandi, a velouté, a klasszikus paradicsommártás és a barnamártás. Ezek közül azonban nem mindegyik való kezdő szakácsoknak, ráadásul van köztük olyan is, ami hosszú órákon keresztül készül. Épp ezért a portál most az öt leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető mártást mutatja be, amit bárki elkészíthet!
Chimichurri
A chimichurri tökéletes kiegészítője lehet a sült húsoknak
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csésze friss petrezselyemlevél
- 1 csésze friss oregánólevél
- 3 evőkanálnyi vörösborecet
- 2 teáskanálnyi bors
- fél csésze olívaolaj
- 1 teáskanálnyi só
A fokhagymát, az oregánó- és a petrezselyemlevelet tegyük egy aprítóba. Adjuk hozzá a fűszereket és pépesítsük össze. Ízlés szerint hagyhatjuk darabosra is, de lehet teljesen pürésített is. Adjuk hozzá az olívaolajat és legalább 1-2 órán keresztül hagyjuk hűtőben állni.
Próbáld ki ezt a receptet is! Az ősz sztárja a felejthetetlen desszert: így készül a sütőtökös sajttorta
Hollandi mártás
A hollandi mártás halakhoz, zöldségekhez is remekül passzol
Photo by David B Townsend on UnsplashHozzávalók:
- 3-4 tojássárgája
- 100 gramm vaj
- 1 teáskanál citromlé
- só
- bors
Olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre, de ügyeljünk, nehogy kihűljön! Egy lábast töltsünk meg vízzel, majd kezdjük el forralni. Ennek a tetejére tegyünk egy tűzálló tálat és abban kezdjük el kevergetni a tojássárgáját, amihez előtte adjunk egy kis vizet. Folyamatosan kevergessük és figyeljünk, nehogy a tojás kicsapódjon! Ha kész, húzzuk le a lángról, tegyük bele a citromlevet, a sót, a borsot és a vajat és dolgozzuk el egyenletesen.
Pomodoro
A paradicsomos, fokhagymás szósz tésztaételek mellé ajánlott
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 400 gramm hámozott paradicsomkonzerv
- bazsalikom
- 1 teáskanálnyi só
A fokhagymákat pirítsuk meg forró olajon, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a bazsalikomot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet forraljuk fel, majd folyamatosan csökkentsük a hőmérsékletet és fedő nélkül pároljuk, amíg el nem fő a leve. Ezután az egészet turmixoljuk össze, amíg teljesen sima nem lesz!
Még több recept! Így készül a japánok híres pihe-puha palacsintája
Besamel mártás
Az alapmártások egyike, a besamel könnyedén elkészíthető
Hozzávalók:
- 2 evőkanálnyi vaj
- 2 evőkanálnyi liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
A vajat felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetjük. Amikor habossá válik, hozzáöntjük az előzőleg felforralt tejet, miközben végig keverjük. Ezután pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a sót, a borsot és a szerecsendiót.
Romesco szósz
A romesco eredetileg egy spanyol mártogatós szósz
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 darab paradicsom
- 1 darab kápia paprika
- 50 ml balzsamecet
- 2 evőkanálnyi olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g szikkadt kenyér
- só
- bors
A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük, majd egy előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük. A sült zöldségeket egy aprítóba helyezzük, a kenyérrel, a fokhagymával, az olívaolajjal és a balzsamecettel. Addig turmixoljuk, amíg sima állagú nem lesz. Ezután sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.