A szóban forgó régió sokszor háttérbe szorul szomszédja, Toszkána miatt, ám ennek ellenére sokan az olasz konyha szívének és egyben gasztronómiai paradicsomnak tartják.
Ha igazán jót akarunk enni, érdemes Emilia-Romagna régióba ellátogatni, amit sokan csak az olasz gasztronómia fellegváraként emlegetnek. Nem véletlenül, itt készülnek ugyanis Olaszország legismertebb (és legfinomabb) termékei: ilyen például a balzsamecet, a parmigiano regano és a pármai sonka, az éttermekben pedig megkóstolhatjuk a régió híres fogásait, mint például a bolognait vagy a fekete szarvasgombás raviolit, írja az Express.
Ez is érdekelhet! Az olaszok szerint ez a helyes módja a spagetti fogyasztásának
Amennyiben ellátogatnánk a régióba, utazásunkat kezdjük a környék legismertebb városában, Bolognában, ami a világ legrégebbi egyetemének és számos élettel teli, nyüzsgő piacnak ad otthont. Habár főképp a pezsgő éjszakai életéről ismert, a helyi éttermek bármelyikében megkóstolhatjuk az igazi, rendkívül laktató bolognai ragút.
Fotó: Shutterstock
Bolognától mindössze 45 percre terül el az UNESCO-listán is szereplő Modena, ami jelenleg főként az autógyártás fellegváraként ismert, hiszen a legtöbb híres olasz autógyár, többek között a Lamborghini és a Maserati is itt található. Modena egyébként a balzsamecet szülővárosa is, melyet az éttermekben általában olyan ételekkel kombinálnak, mint a sült gnocchi, ravioli vagy a tortellini. Érdemes kipróbálni a pestós fogásokat, valamint a kávés desszerteket is, melyekkel garantáltan nem lőhetünk mellé.
Ajánljuk figyelmedbe! Rejtély övezi az olaszok egyik legikonikusabb tésztáját – vajon mi a tortellini titka?
Nem messze találjuk Parma városát, ami lenyűgöző román stílusú épületeiről, valamint a híres nyolcszögletű keresztelőkápolnájáról is ismert. A gasztronómia szerelmesei számára egyértelműen kihagyhatatlan úti cél, ugyanis itt készítik a pármai sonkát és a Parmiggiano Reggianót is. Ha igazán kiváló minőségű sajtot szeretnénk kóstolni, meglátogathatunk egy-egy sajtgyárat is. Ha pedig már csak a szemünk kívánja, térjünk be a helyi sajtmúzeumba. Az óvárosban számos piacot találunk, ahol a régió helyi különlegességeit kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg.
Érdekesség, hogy a régióban a tenger gyümölcseit egyszerűen, olívaolajjal és fűszernövényekkel készítik, míg a töltött tészták testesebb, gazdagabb ízekkel vannak ellátva.