
Hamu és Gyémánt
Vacsorára tökéletes: így készül a legegyszerűbb mikrós mac & cheese
Van, hogy egy hosszú nap után nincs kedvünk főzőcskézni, mégis jól esne egy tál forró, sajtos tészta. A mikrós mac & cheese ilyenkor a legjobb megoldás: pofonegyszerű, egyetlen tálban elkészül, és tíz percen belül már ehetjük is.
A mac & cheese, vagyis a sajtos makaróni először az Egyesült Államokban lett nemzeti kedvenc a 20. században, amikor a gyorsan elkészíthető, laktató fogások hirtelen népszerűvé váltak. Bár az eredeti verzió sütőben készül, ma már a mikrós változat is különösen kedvelt, hiszen percek alatt elkészül – éppen ezért tökéletes választás rohanós hétköznapokon vagy egy gyors esti vacsorához.
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 50 g száraztészta (például makaróni vagy kagylótészta)
- 120 ml víz
- 1 csipet só
- 60 ml tej (bármilyen zsírtartalmú)
- 30–50 g reszelt sajt (cheddar, gouda vagy trappista)

Fotó: Oksana Mizina / Shutterstock
Elkészítés:
- Tegyük a tésztát, a vizet és a sót egy mély, mikrózható tálba. Keverjük össze alaposan, majd a legmagasabb fokozaton melegítsük 2 percig.
- Keverjük át, majd ismételjük a kétperces mikrózást addig, amíg a tészta teljesen megpuhul (kb. 6–10 perc a mikró teljesítményétől függően). Ha a víz túl hamar elfogy, adjunk hozzá még 2–3 evőkanálnyit.
- Ha a tészta elkészült, öntsük hozzá a tejet és a reszelt sajtot, majd keverjük össze. Tegyük vissza a mikróba 30 másodperces intervallumokra – közben mindig keverjük át, amíg a sajt teljesen el nem olvad, és krémes szószt nem kapunk. Ha krémesebb állagot szeretnénk, tegyünk hozzá még egy kevés tejet és sajtot.
- Azonnal tálaljuk: a mikrós mac & cheese frissen a legfinomabb. Ha mégis újramelegítenénk, mindenképp adjunk hozzá egy kis tejet, hogy ne száradjon ki.
(Forrás: The Kitchn)
Olvasd el ezt is!