Chzu / Shutterstock
szeptember 17., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Vacsorára tökéletes: így készül a legegyszerűbb mikrós mac & cheese

Van, hogy egy hosszú nap után nincs kedvünk főzőcskézni, mégis jól esne egy tál forró, sajtos tészta. A mikrós mac & cheese ilyenkor a legjobb megoldás: pofonegyszerű, egyetlen tálban elkészül, és tíz percen belül már ehetjük is.

A mac & cheese, vagyis a sajtos makaróni először az Egyesült Államokban lett nemzeti kedvenc a 20. században, amikor a gyorsan elkészíthető, laktató fogások hirtelen népszerűvé váltak. Bár az eredeti verzió sütőben készül, ma már a mikrós változat is különösen kedvelt, hiszen percek alatt elkészül – éppen ezért tökéletes választás rohanós hétköznapokon vagy egy gyors esti vacsorához.

Hozzávalók (1 adaghoz):
  • 50 g száraztészta (például makaróni vagy kagylótészta)
  • 120 ml víz
  • 1 csipet só
  • 60 ml tej (bármilyen zsírtartalmú)
  • 30–50 g reszelt sajt (cheddar, gouda vagy trappista)
Illusztráció
Fotó: Oksana Mizina / Shutterstock
Elkészítés:
  1. Tegyük a tésztát, a vizet és a sót egy mély, mikrózható tálba. Keverjük össze alaposan, majd a legmagasabb fokozaton melegítsük 2 percig.
  2. Keverjük át, majd ismételjük a kétperces mikrózást addig, amíg a tészta teljesen megpuhul (kb. 6–10 perc a mikró teljesítményétől függően). Ha a víz túl hamar elfogy, adjunk hozzá még 2–3 evőkanálnyit.
  3. Ha a tészta elkészült, öntsük hozzá a tejet és a reszelt sajtot, majd keverjük össze. Tegyük vissza a mikróba 30 másodperces intervallumokra – közben mindig keverjük át, amíg a sajt teljesen el nem olvad, és krémes szószt nem kapunk. Ha krémesebb állagot szeretnénk, tegyünk hozzá még egy kevés tejet és sajtot.
  4. Azonnal tálaljuk: a mikrós mac & cheese frissen a legfinomabb. Ha mégis újramelegítenénk, mindenképp adjunk hozzá egy kis tejet, hogy ne száradjon ki.

(Forrás: The Kitchn)

Nyitókép: Illusztráció / Chzu / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök