Nagyon gyorsan elkészül és igen laktató tud lenni ez az alapvetően mexikói eredetű egytálétel, amelyhez alapvetően elég lenne három alapanyag: a bab, a darálthús és a chilifűszer. Ezen túllépve azonban már csak a fantáziánk szabhat határt, mivel tesszük még pikánsabbá. Az alábbiakban mutatunk 6 extra hozzávalót, amelyek közül mindegyiket érdemes lehet kipróbálnunk, ha valami különlegesebbet ennénk.
1. Összetört tortilla chips
Fotó: Markus Winkler/Unsplash
A kukoricából készült tortilla ugyancsak a mexikói gasztronómia része. A chips ropogóssága ad ebben az esetben egy olyan plusz textúrát, mint egyes más fogásoknál a pirított hagyma vagy a kenyérdarabok.
Ezt is olvasd el! 6 élelmiszer, ami mindig legyen az éléskamrádban a séfek szerint
2. Szárított gomba
Fotó: Christine Siracusa/Unsplash
Egy adag vegyes gombaválogatás mind állagában, mind pedig ízében hozzáad a hagyományos chilis bab ízéhez. A gomba rendkívül gazdag az unami ízben, amit a sós, savanyú, keserű, édes mellett az ötödik alapíznek is szoktak nevezni. Minél sötétebb egy gomba, annál több umamit tartalmaz – emeli ki a Vince Magazin. Csiperke, shitake és a portobello gombáknál találkozhatunk legintenzívebben ezzel, amelyet érdemes tehát ehhez a mexikói ételhez is hozzáadni.
3. Fahéj
Fotó: Unsplash/Diana Polekhina
Mind a fahéj, mind a csillagánizs értékes fűszer – akkor is, ha épp sós ételt készítünk. A molekuláris gasztronómia egyik úttörője, Heston Blumenthal séf is esküszik e két hozzávaló gyakori felhasználására. Különleges képessége ezeknek a fűszereknek, hogy képesek a húsból és a hagymából is kihozni az imént említett umami típusú ízt. Mindezt pedig úgy, hogy végeredményen nem érezni se a fahéj, se a csillagánizs karakteres ízjegyeit.
4. Étcsokoládé
Fotó: Tetiana Bykovets/Unsplash
A chili és a étcsokoládé régóta bevált párost alkotnak. A kakaóbabból készült édesség nem véletlenül népszerű kiegészítő, ha pikáns ízt szeretnénk elérni: finom füstösséget és enyhe földes ízt kölcsönöz a sós ételek szaftjainak.
Ez is érdekelhet: Hozd el a konyhádba Mexikót: pofonegyszerű burrito recept
5. Whisky
Fotó: Dylan de Jonge/Unsplash
Alkoholos italok sora használható a legkülönfélébb húsok elkészítésénél. A whisky – hasonlóan a sörhöz és a vörösborhoz – remekül mélyíti a hús karakterét. Így akármennyire nem tűnik jó párosnak ez a tömény ital a húsos-babos ételhez, ne féljünk hozzáönteni pár korttyal főzés közben.
6. Kávé
Fotó: Shutterstock
A kávébab a csokihoz hasonlóan földes ízt kölcsönöz a fogásnak. Mindezt persze úgy, hogy nem veszi át ételünk a kávéra jellemző keserű ízvilágot. Akár egy eszpresszó hozzáöntése, akár egy kis adag őrölt kávé – higgyük el – jót tesz majd a készülő chilis babunknak!