brown wooden blocks on gray concrete floor

Nagyobb eséllyel fogunk emlékezni valamire, ha összekötjük valamilyen pozitív élménnyel.


Valószínűleg sok embernek ismerős az élmény, amikor másnap vizsga van, mi pedig átvirrasztjuk előtte az éjjelt, hogy bebiflázva minél több dolgot. A lehető legrosszabb dolgot tesszük ezzel, ugyanis az emlékeket a memórián alvás közben rögzíti. Vagyis nem valószínű, hogy jól rögzül az információ, ha nem alszunk rá egy kiadósat, hogy el is tudjon raktározódni az információ.

Különböző hullámokban szoktunk elaludni, első az alfa, aminél az éberségünket vesztjük el. Ezután jön a theta, ami átmenet ébrenlét és mély alvás között. Ezután lépünk csak be a delta fázisba, amikor az agyunk többek közt az információt raktározza el emlékek formájában. Ami kevésbé fontos számára, azt kidobja, amit fontosnak ítél meg, azt raktározza.

Most egy tanulmány megvizsgálta, mégis milyen típusú emlékeket raktároz el agyunk alvás közben, milyen típusú élményekből lesznek nagyobb eséllyel emlékek. Természetesen a negatív élmények közül azokat, amik hasznosak lehetnek számunkra a túlélésben. Például ha hozzányúlunk valamihez, ami forró és megégetjük magunkat, emlékezni fogunk, hogy forró és ne fogjuk meg, egyszerű példával élve.

Emellett viszont a pozitív élmények azok, amiket agyunk rendszeresen fontosnak szokott tartani. Éppen ezért ha valamire feltétlenül emlékezni akarunk, akkor érdemes összekötni pozitív emlékekkel. Például érdemes csokit enni tanulás közben és akkor valószínűbb, hogy a tanultakat az agyunk el fogja raktározni későbbre. Míg bizonyos emberek nevére azért nem emlékszünk, mert nem voltak érdekes személyek számunkra.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk