A klasszikus és ikonikus észak-olasz desszert, ami málnával kiegészülve az egyik legjobb választás. Pár perc előkészítés és főzés után 2 órát kell hűtenünk, és készen is vagyunk. Nem is kell sok hozzávaló és ha egyszer elkészítjük, garantáltan nem az lesz az utolsó alkalom. Íme a málnás panna cotta!
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 5x2 g lapzselatin;
- 240 ml tejszínhab;
- 210 ml tej;
- 50 g méz (vagy egy kicsit több, ha a gyümölcs különösen savanykás);
- 375 g málna, plusz a tálaláshoz.
Első lépés
A lapzselatinokat áztassuk be egy tál hideg vízbe, amíg megpuhulnak. Melegítsük fel a tejszínt, a tejet és a mézet egy kis lábosban, amíg a méz feloldódik, és a keverékük meg nem melegszik.
Ezt is olvasd el: https://hamuesgyemant.hu/gasztronomia/desszert-sutemeny-recept
Második lépés
Csavarjuk ki a vizet a zselatinból, és keverjük a megpuhult lapokat a forró tejszínbe, amíg teljesen fel nem oldódnak. Szitán keresztül passzírozzuk egy hideg vízbe állított kancsóba, majd hagyjuk kihűlni, hogy éppen csak langyos legyen. Időnként keverjük meg.
Közben a málnát botmixerrel vagy miniaprítóval pépesítsük simára, majd négy sima oldalú tálat vagy kávéscsészét kenjünk ki semleges ízű olajjal.
Harmadik lépés
Fotó: Dagmara Dombrovska/Unsplash
Amikor a keverék már eléggé kihűlt, (de még nem dermedt meg) keverjük bele a pürésített málnát, majd osszuk el a masszát a kizsírozott formák között. Fedjük le, és két-három órán át hűtsük, amíg megszilárdul.
Ezt is érdemes lehet kipróbálni: Mindent visz ez az egyszerű, de nagyszerű sárgabarackos süti – recept!
Negyedik lépés
A kiborításhoz minden formát 10-15 másodpercre rövid időre mártsuk meleg vízbe, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a panna cottához.
Ötödik lépés
Tegyünk a tetejére egy tányért, fordítsuk meg, és élesen koppintsuk meg a forma alját. A panna cottának tisztán le kell válnia, de ha nem, ismételje meg a meleg vízbe mártás folyamatát. Tálaljuk extra málnával és már kóstolhatjuk is.
Forrás: TheGuardian