Ínycsiklandó sütemények elkészítéséhez nem kell feltétlenül megannyi különleges hozzávaló és rengeteg idő. Sőt, néhány desszerthez megdöbbentően kevés alapanyag is elég, és nincs szükség bonyolult díszítésre sem. Íme, néhány egyszerű recept, amiket a kezdő cukrászaspiránsok is könnyedén elkészíthetnek.
Mogyoróvajas süti
Hozzávalók:
- 1 csésze mogyoróvaj
- 1 csésze cukor
- 1 tojás
Elkészítése:
Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban egy fakanállal, amíg sima tésztát nem kapunk. Ezt követően a kezünkkel sodorjunk egy evőkanálnyi tésztát kis golyókká, és helyezzük a sütőlapra.
Ha laposabb, ropogósabb sütiket szeretnénk, egy villával lenyomkodva tehetünk kereszt alakú mintát a tetejére.
Ha ezzel elkészültünk tegyük tepsit öt percre a fagyasztóba. Amikor pedig teljesen kihűltek, süssük 10-15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk két percig hűlni a tepsiben, mielőtt nekilátnánk a falatozásnak.
Ez is érdekelhet:Ellenállhatatlan Nutellás fagyi recept, amit hipp-hopp elkészíthetsz
Nutellás keksz
Összetevők:
- 1 csésze (150g) liszt
- 1 csésze (240g) Nutella
- 1 nagy tojás
Elkészítése:
Melegítsük fel a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Adagoljuk a Nutellát, a lisztet és a tojást egy nagy tálba, majd keverjük össze, amíg jól össze nem áll. A keverék sűrű állagú lesz, de elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy golyócskákat tudjunk belőle készíteni. A kezünkkel körülbelül 2 evőkanálnyi tésztát sodorjunk össze, helyezzük a sütőlemezre, és az ujjbegyünkkel vagy egy pohár aljával kissé lapítsuk ki.
Süssük 8-10 percig, amíg a széle megsül, de a közepe még kissé puha marad. Végül hagyjuk a sütiket 5 percig a sütőlapon pihenni, ezután pedig tálalhatjuk.
Habcsók
Hozzávalók:
- 2 nagy tojásnak a fehérjéje (szobahőmérsékletű)
- csipetnyi só
- 113 g kristálycukor
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 90°C-ra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban vagy a botmixer táljában keverjük össze a tojásfehérjét és a csipet sót. Majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg a keverék kemény és fényes nem lesz. Ezután óvatosan kanalazzuk csillagcsöves habzsákba, és nyomjunk kis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Fontos, hogy a habcsókot nem szabad sütni, csak szárítani, ezért 90-100 fokos sütőbe 2 és fél órára tegyük légkeverésre.