5. Little Red Door , Párizs
Ahogy a neve is utal rá, a hangulatos, kozmopolita bárba egy piros ajtón keresztül léphetünk be a párizsi Marais negyedben. A Little Red Door egy évtizede állandó szereplője a világ 50 legjobb bárjának, ami nem véletlen: a koktélbár egyik fő különlegessége a megújulás és a vendégek igényeinek állandó feltérképezése. A Little Red Door kizárólag szezonális alapanyagokkal dolgozik, a fő különlegességük pedig a farmtól a pohárig koncepció, amelynek célja, hogy közelebb hozza a vendégeket az általuk fogyasztott italokkal. Az italoknak ezért fantázianevük sincs, a dekoráció középpontjában pedig a koktélbár termelőinek a portréi díszítik.
4. Licorería Limantour, Mexikóváros
A 2014 óta a listán szereplő Licorería Limantour mind Mexikóban, mind a globálisan is a bártender közösség klasszikusának számít. Ez az hely, ahol mindent jól csinálnak: a hét minden napján tele van, gördülékeny kiszolgálással, kitűnő italokkal és mámorító atmoszférával várja a látogatókat. Beszédes, hogy a Licorería Limantour többnyire az összes nívós lista élén szerepel.
3. Sips, Barcelona
A szakma szerint Simone Caporale és Marc Alvarez a világ egyik legjobb mixerei, nem véletlen, hogy a világ egyik legjobb koktélbárját üzemeltetik Barcelonában. A Sips napközben kellemes hangulatú, pasztell rózsaszínben és zöld dekorációban pompázó bár, de ahogy leszáll az éj és a fények elhalványulnak, sötét és fülledt esti búvóhellyé változik. A páros a klasszikus koktélokat is újragondolta, és minden egyes ital gondos odafigyeléssel és precizitással készül.
2. Tayēr + Elementary, London
Monica Berg és Alex Kratena 2019-ben indította a Tayēr + Elementary-t. A páros a jövőbe varázsolja a vendégeket, és újragondoltak mindent, amit eddig egy koktélbárról tudni lehetett. A helyszín két részből áll. Az Elementary egy egyszerű stílusú, utcai helyszín, amolyan mindennapi bár, ahová beugrik az ember egy gyors italra. Szezonális koktélokkal és saját márkás borokkal és sörökkel élvezhetjük a hely hangulatát.
Ezzel szemben a bár másik része, a Tayēr, egy high-tech berendezésekkel felszerelt, kevésbé ismert alapanyagokkal operáló hely, ahol a cél, hogy a vendégek új ízekre találjanak. Naponta változó receptek és a fine dining folyékony megfelelője, ahol az ízeké a főszerep.
1. Paradiso, Barcelona
A Paradiso hamar a világ legjobb bárjává nőtte ki magát, ami nem véletlen. A fenséges, Dali-szerű, ívelt fából készült bárba meglepetések sora fogad. A látványos Supercool Martini kötelező ital, amely egy „szuperhűtött" ginkeveréket tartalmaz, ami lényegében egy jégheggyé válik a pohárban.
Új, futurisztikus étlap is készült, amely Giacomo Giannotti kreatív főnök és társtulajdonos fantáziájából született. Az utcáról belépve nem is gondolnánk, hogy milyen helyre csöppenünk: a bár tematikája mindig változó, tavaly a mágia és az űr volt, idén pedig az emberiség evolúciója volt az inspiráció. Ezt a mindig megújuló helyszín és italkínálat is hűen tükrözi – a koktélok sehol máshol nem néznek ki úgy, mint itt.
Akit pedig érdekel a teljes lista, az ide kattintva átböngészheti. Megéri!