Ha lapul a hűtőnkben némi joghurt és tejföl, mindössze pár mozdulattal elkészíthetjük azt a közel-keleti kémsajtot, amely egyszerre állja meg a helyét mártogatósként az esti filmezéseknél, valamint a baráti vacsorák előételeként is. Mutatjuk, hogyan készül a labneh.
A labneh nevű joghurtsajt Libanon egyik nemzeti étele: kissé savanykás ízvilággal és lágy textúrával rendelkezik. Valójában egy sűrűbb állagú joghurt, amely legtöbbször tehéntej felhasználásával készül, néhány verziójában azonban kecsketejet is adnak hozzá. Mivel csak nehezen elérhető a hazai boltokban, sokkal célszerűbb, ha mi magunk, otthon készítjük el a finomságot. Nagyon könnyű összedobni, olívaolajjal meglocsolva, zöldségekkel és pitával pedig tökéletes mártogatósként szolgál. Érdemes megszórni a közel-keleti konyha jellegzetes fűszerkeverékével, a zatarral, amihez kiválóan passzol.
A hagyományos labneh elkészítésének folyamata mindössze 10 percet vesz igénybe, a hűtőben pedig akár 2 hétig is eláll.
Hozzávalók:
- 500 g sima teljes kiőrlésű joghurt;
- 500 g tejföl;
- fél teáskanál só.
Ajánljuk figyelmedbe! A vegán quinoás-sütőtökös saláta, amiből garantált a repetázás
Így készítsük el:
- Első lépésként vegyünk elő egy közepes méretű tálat és keverjük össze a joghurtot a tejföllel. Ezután béleljünk ki egy apróbb szemű szűrőt legalább három rétegnyi sajtvászonnal (finom szemű szűrőháló) úgy, hogy a négy széle kilógjon, majd helyezzük egy másik, üres tál fölé. Kanalazzuk bele a joghurtos-tejfölös keveréket majd kössük össze a négy szélét. A tállal együtt tegyük a hűtőbe és hagyjuk egy éjszakán át csepegni.
- Ha letelt az idő, csomagoljuk ki a sajtkendőből és kanalazzuk át egy tiszta tálba. Ezután nincs más dolgunk, mint sózni és alaposan összekeverni. Ízlés szerint fogyaszthatjuk zöldségekkel, pitával vagy különböző fűszerekkel.