
Egy kutatás szerint az egyik eperfajtában találjuk a legtöbb vasat
A leveles zöldségek – például a spenót, a kelkáposzta vagy a mángold – 100 grammonként 1,7-4,3 milligramm vasat tartalmaznak. A burgonya is hasonló mennyiséget biztosít, egy nagyobb darab héjával együtt elkészítve körülbelül 2,1 milligrammot. Az állati eredetű ételek közül a máj a listavezető 100 grammonként 5,5 milligramm vassal, de a bárányhús (10,5 mg), a kagyló (10 mg) vagy éppen a szardínia (2,6 mg) is gazdag forrásnak számít.
Mindezek ellenére az abszolút rekorder nem a húsok vagy zöldségek közül kerül ki, hanem a gyümölcsök közül: a nyertes nem már, mint a fehér eper, más néven faeper. 100 gramm belőle akár 11 milligramm vasat is tartalmaz, vagyis több mint kétszer annyit, mint a legtöbb húsféle. Különösen előnyös, hogy a gyümölcs jelentős mennyiségű C-vitamint is hordoz, amely többszörösére képes növelni a vas felszívódását – írja a Vince.
A faeper azonban nemcsak sok vasat tartalmaz, hanem vitaminokban és antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek erősítik az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladásokat és jótékonyan hatnak a szívre. Egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztása segíthet stabilizálni a vércukorszintet is, mivel lassítja a cukor felszívódását a szervezetben. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik hajlamosak az ingadozó vércukorszintre, vagy egyszerűen egészségtudatosan szeretnének táplálkozni.
A faeper Kínából származik, és elsősorban a selyemhernyó-tenyésztés miatt vált ismertté, hiszen a hernyók kizárólag az eperfa leveleivel táplálkoznak. Magyarországon a 18. században jelent meg, amikor Mária Terézia idején az állam ösztönözte a selyemipar meghonosítását, és országszerte eperfákat ültettek. Bár mára nem tartozik a nagyüzemi termesztésű gyümölcsök közé, vidéki kertekben és gyümölcsösökben ma is sok helyen találkozhatunk vele, frissen és aszalva egyaránt fogyasztják.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a fehér eper nem csupán ízletes csemege, hanem valódi szuperélelmiszer. Magas vas- és C-vitamin-tartalma mellett bővelkedik olyan tápanyagokban, amelyek hosszú távon is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ez jó hír nekünk, magyaroknak, hiszen a faeper hagyományosan a kedvenc gyümölcseink közé tartozik, és könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.
Olvasd el ezt is!