Ez a körtés torta könnyedén elkészíthető, és tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra, legyen szó egy hétvégi családi ebédről vagy akár egy ünnepi összejövetelről. Recept.
Hozzávalók:
- 50 g vaj + a tepsihez
- 500 g érett körte, meghámozva, magház nélkül, durván feldarabolva
- 1 citrom leve
- 75 g sima liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 75 g porcukor + a tálaláshoz
- 2 tojás, felvert tojás
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- crème fraîche a tálaláshoz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd egy 20 cm-es, laza aljú tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és kenjük meg vajjal. Tegyük az előkészített körtéket egy tálba a citromlével, hogy ne színeződjenek el. Szitáljuk a lisztet és a sütőport egy tálba, adjunk hozzá egy csipet sót és a porcukrot.
Ezután tegyük hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Végül forgassuk bele a körtét a levével együtt. Ezt követően öntsük a tortakeveréket a formába. Süssük kb. 50 percig, vagy amíg egy nyárson kiszúrva tiszta marad. Tegyük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából.
A máz elkészítéséhez a sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel felolvasztjuk, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a csomókat. A tortát megkenjük a mázzal, porcukorral meghintjük, és melegen, crème fraîche-csal tálaljuk.
Hogyan készül a créme fraiche és egyáltalán mi ez?
A francia konyha hagyományos alapanyaga, magas zsírtartalmú (35%), enyhén savanykás ízű, sűrű krém. Leginkább a tejfölhöz hasonlítható, viszont annál jóval magasabb a zsírtartalma. Ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük. Szószokhoz, zöldségek, levesek, bizonyos húsos, halas fogások és édességek elkészítéséhez használatos.