espressot fog a két keze között egy nő egy fehér csészében
Fotó: Shutterstock

Túl keserű az eszpresszód? Próbáld ki a profi baristák trükkjét!

A jó eszpresszónak számos olyan tulajdonsága van, amiért szeretjük.


Egyrészt erős, kellemes aromája van, amely csokoládé, karamell és gyümölcs jegyeket is tartalmaz. Kiegyensúlyozott ízprofillal kell rendelkeznie, amely magában foglalja az édességet és a keserűséget is, és gazdag, testes textúrával rendelkezik.

A jó eszpresszó egyik legfontosabb jellemzője azonban a tetején lévő vastag crema réteg, amely gazdag, vörösesbarna színű.

Ez is érdekelhet: Itt kortyold a feketét − Budapest 7 legszebb kávéháza

A crema gazdag, sima, bársonyos textúrájú, és a kávé ízének és aromájának nagy részét tartalmazza. A vastag crema azt jelzi, hogy az eszpresszót friss, jó minőségű kávébabokból főzték, míg a vékony crema azt jelzi, hogy az eszpresszóhoz rossz minőségű kávébabokat használtak. A crema íze a felhasznált kávébabok típusától és a főzési módszertől függően változik, de általában enyhén édes és diós. Egyesek kesernyés ízűnek tartják, ami nehéz textúrát ad az eszpresszónak. Van néhány olyan kávészakértő is, akik szerint el kell távolítani a crema-t, hogy csökkentsük a nedű keserűségét.

A crema a főzési folyamat során keletkezik, amikor a forró vizet átnyomják a tömörített, finomra őrölt kávébabokon, aminek hatására a kávébabokból szén-dioxid szabadul fel és keveredik a kávéolajokkal. Így jön létre az a krémes réteg az eszpresszó tetején. Kenneth Robertsen norvég barista és kávépörkölő azt mondta, hogy a crema „sokkal keserűbbé teszi az eszpresszót".

Ha belekevered, vagy leveszed, teljesen más élményt kapsz.

Ha tovább olvasnál: Így lesz egy csésze kávéból valódi művészet

egy poh\u00e1rban espressot fog egy k\u00e9z, mellette az asztalon termosz

Fotó: Shutterstock

Ha te is úgy gondolod, hogy a crema túl keserűvé vagy túl nehézzé teszi az eszpresszód, egyszerűen kapard le a tetejéről egy vajkéssel vagy kanállal. Megpróbálhatod megkavarni is, hogy a crema belekeveredjen az eszpresszóba, és egyenletesebben eloszlassa az ízeket. Jon Dail, a Grind Coffee House tulajdonosa szerint „mindig érdemes megkeverni az eszpresszót".

A főzési folyamat során keletkező crema mennyiségét meg is változtathatod a babok őrlésének, a víznyomásnak, valamint a főzési időnek és a hőmérsékletnek a beállításával. A finomabb őrlés erősebb és potenciálisan keserűbb eszpresszót és crema-t eredményez, ezért a kisebb keserűséghez durvább beállításra van szükség. A vékonyabb crema gyorsabban eloszlik vagy egyenletesebben is keveredik. De vigyázz, hogy ne hagyd túl durvára a babokat, mert az gyenge eszpresszót eredményezhet!

Ha 30 másodpercnél tovább főzöd az eszpresszót, akkor vastag fehér habot kapsz, ami ízetlen és keserű. A főzési idő csökkentésével vékonyabb crema-t és enyhébb ízt kapsz. Az idősebb kávébabok szintén vékonyabb crema-t eredményeznek, mivel jobban kiszáradtak, mint a frissebb kávébabok, így kevesebb olajjal rendelkeznek.

Forrás: Daily Mail


A figyelmetekbe ajánljuk