sonka

Erre figyelj, ha omlós és szaftos húsvéti sonkát szeretnél!

Közeleg a húsvét, így ideje átismételni mindent, amit a sonkafőzésről tudunk. Ha elolvasod az alábbi cikket, biztos, hogy mindenki elégedett lesz az ünnepi asztal legfontosabb elemével.

Néhány nap, és itt a húsvét! Ha nálatok is része a főtt sonka a húsvéti menünek, és már most azon töröd a fejed, hogyan készíthetnéd el finoman, cikkünk épp neked szól!

A Sóbors segítségével összeszedtük, mire kell figyelned a húsvéti sonka elkészítésekor.

Mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy minőségi sonkát vegyünk.

Lehetőleg hentesnél, ne pedig szupermarketben vásároljunk, valamint hagyományos pácolású sonkát, ne pedig gyorspácoltat.

Ez is érdekelhet: Ezek a legnépszerűbb úti célok a húsvéti szünetben

A sonkafőzés nem nagy ördöngösség, tulajdonképpen csak bő vízben kell főzni a húst addig, amíg puha nem lesz. Mégis vannak buktatói, amiket jobb elkerülni!

sonka

Egy húsvéti asztalról sem hiányozhat a sonka

Shutterstock

A főzés előtti napon be kell áztatni a sonkát hideg vízbe, hogy távozzon belőle a felesleges sótartalom. Tarja és kötözött sonka esetében elég, ha 1-2 órát ázik a hús, gyorspácolt hús esetében pedig nincs is szükség áztatásra.

Másnap helyezzük a sonkát tiszta, hideg vízbe – úgy, hogy éppen ellepje – és kezdjük főzni. A főzővizet tetszés szerint ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel vagy éppen szegfűborssal, sőt kolbásszal is feldobhatjuk.

Alacsony láng felett 4-5 órán át kell főzni a húst, de a főzési idő a sonka méretétől is függ.

Ha úgy érezzük, elkészült a sonka, akkor helyezzünk fedőt a fazékra és várjuk meg, amíg teljesen kihűl – így a hús omlós és szaftos marad, valamint kiszáradni sem fog, a húsvéti asztalnál pedig könnyen fel tudjuk szeletelni majd.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Ezért a közép-európai finomságért rajong Stanley Tucci

A főzés utolsó 20-25 percében tojást is rakhatunk a sonka mellé, hogy az is kapjon a hús zamatából. Csakúgy, mint a sonkát, a tojást is hagyjuk teljesen kihűlni!

A finom és kalciummal teli sonkalét kár lenne kiönteni – fagyasszuk le és használjuk fel későbbi levesekhez, például krumpli- vagy bableveshez! Akkor se aggódjunk, ha esetleg túlméreteztük a sonkát – pitét is csinálhatunk belőle.

A figyelmetekbe ajánljuk