Néhány nap, és itt a húsvét! Ha nálatok is része a főtt sonka a húsvéti menünek, és már most azon töröd a fejed, hogyan készíthetnéd el finoman, cikkünk épp neked szól!
A Sóbors segítségével összeszedtük, mire kell figyelned a húsvéti sonka elkészítésekor.
Mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy minőségi sonkát vegyünk.
Lehetőleg hentesnél, ne pedig szupermarketben vásároljunk, valamint hagyományos pácolású sonkát, ne pedig gyorspácoltat.
Ez is érdekelhet: Ezek a legnépszerűbb úti célok a húsvéti szünetben
A sonkafőzés nem nagy ördöngösség, tulajdonképpen csak bő vízben kell főzni a húst addig, amíg puha nem lesz. Mégis vannak buktatói, amiket jobb elkerülni!
Egy húsvéti asztalról sem hiányozhat a sonka
A főzés előtti napon be kell áztatni a sonkát hideg vízbe, hogy távozzon belőle a felesleges sótartalom. Tarja és kötözött sonka esetében elég, ha 1-2 órát ázik a hús, gyorspácolt hús esetében pedig nincs is szükség áztatásra.
Másnap helyezzük a sonkát tiszta, hideg vízbe – úgy, hogy éppen ellepje – és kezdjük főzni. A főzővizet tetszés szerint ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, babérlevéllel vagy éppen szegfűborssal, sőt kolbásszal is feldobhatjuk.
Alacsony láng felett 4-5 órán át kell főzni a húst, de a főzési idő a sonka méretétől is függ.
Ha úgy érezzük, elkészült a sonka, akkor helyezzünk fedőt a fazékra és várjuk meg, amíg teljesen kihűl – így a hús omlós és szaftos marad, valamint kiszáradni sem fog, a húsvéti asztalnál pedig könnyen fel tudjuk szeletelni majd.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Ezért a közép-európai finomságért rajong Stanley Tucci
A főzés utolsó 20-25 percében tojást is rakhatunk a sonka mellé, hogy az is kapjon a hús zamatából. Csakúgy, mint a sonkát, a tojást is hagyjuk teljesen kihűlni!
A finom és kalciummal teli sonkalét kár lenne kiönteni – fagyasszuk le és használjuk fel későbbi levesekhez, például krumpli- vagy bableveshez! Akkor se aggódjunk, ha esetleg túlméreteztük a sonkát – pitét is csinálhatunk belőle.