Ha valami különlegeset tennél a húsvéti asztalra: így készül a pestós babka

Ha valami különlegeset tennél a húsvéti asztalra: így készül a pestós babka

Ünnepi alkalmakra sokszor keresünk új és izgalmas fogásokat, idén húsvétra pedig tökéletes választás lehet a pestós babka. Ha rajongunk az édes változatért, akkor ezt muszáj elkészítenünk!


​Hozzávalók:

Tészta

  • 38 dkg liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárga
  • 1 tk cukor
  • 25 g élesztő (friss)
  • 1 tk só
  • 1,8 dl tej
  • 9 dkg vaj (olvasztott)

Töltelék

  • 19 dkg pesto

Elkészítése:

A meleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, üssük bele a tojást, tegyük bele a tojássárgáját, a sót, majd öntsük hozzá az élesztős tejet. Kezdjük el gyúrni a tésztát. A vajat olvasszuk fel, dolgozzuk bele a tésztába. Dagasszuk addig, amíg szépen össze nem áll. Ekkor formázzuk cipóalakúra, kicsit hintsük meg liszttel, takarjuk le és kelesszük 45 percig meleg helyen.

Gyúrjuk át még egyszer, majd egy liszttel vékonyan megszórt deszkán nyújtsuk 3-4 milliméter vastag téglalapra. Kenjük meg a pestóval úgy, hogy a széleken hagyjunk 2 centiméter üres helyet. Tekerjük fel a tésztát a hosszabbik oldalánál, majd vágjuk hosszában ketté. Nem kell végig szétvágni, hogy könnyebb legyen összefonni. A két darabot a vágott felével felfelé tekerjük össze.

A kalácsot tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire, kelesszük még 25 percig. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Süssük meg a babkát 35 perc alatt.


A figyelmetekbe ajánljuk