Kottából kevert koktélok – Új signature koktélmenü a High Note SkyBarban
Fotó: Aria Hotel Budapest

Kottából kevert koktélok – Új signature koktélmenü a High Note SkyBarban

Tíz éve él együtt az Aria Hotelben közel ötven zenei alkotó szelleme. Világuk megelevenedett a szobák belsőépítészetében, a házban fellépő és megszálló világhírű zenészek előadásában, a szálloda zeneigazgatójának és híres kurátorainak munkájában. A zenei legendákkal most a hotel tetején működő High Note Skybar signature koktélkínálatában találkozhatunk. Meglepő ízpárosításokon keresztül tapasztalhatjuk meg többek között Csajkovszkij érzelmektől túlcsorduló, egyszersmind tökéletesen komponált világát, Ella Fitzgerald könnyed, játékos eleganciáját, és Amy Winehouse törékeny és erőteljes lényét. Az italokat a ház bartender csapata úgy állította össze, hogy a könnyedebb ízek kedvelői éppúgy találjanak kedvükre valót, mint a szakmabeli vendégek, akik valami igazán újat keresnek – akár Magyarországról, akár a világ más tájáról érkeznek.


Elsőre talán meglepően hangzik, de a zene hatással van az ízlelőbimbók működésére: Charles Spence oxfordi professzor szerint a hallás ugyanis nemcsak befolyásolhatja, de akár serkentheti is az ízlelést – ezt a kapcsolatot „hangfűszerezésként” (sonic seasoning) írja le. Az ízek, a hangok és a hangulat szorosan összekapcsolódik – épp ezért a High Note SkyBar zenei listáját Magyar Kornél zeneigazgató úgy állítja össze, hogy a területek harmóniába kerüljenek egymással.

Mivel az idén tíz éves zenei tematikájú Aria Hotel Budapest négy szárnyát a jazz, az opera, a klasszikus és a könnyűzenének dedikálták, 49 szobáját pedig egy-egy zenei legenda öröksége fémjelzi, az ízek és a zene kapcsolata még hangsúlyosabban jelenik meg a különböző szolgáltatásokban. Ebből a szinergiából született meg a Condé Nast Traveler által a világ 10 legjobb tetőterasza közé választott High Note Skybar új koktélmenüje is, amely egyedi, minden érzékszervre ható élményt ígér.

Fotó: Aria Hotel Budapest

A Németh Sándor, a szálloda díjnyertes bármenedzsere és Németh Szabolcs vezető bártender, illetve a csapatuk által megálmodott italok korokon átívelő zenei utazásra csábítanak. A tíz italt a szálloda szárnyait és szobáit is inspiráló művészek ihlették. A koktélok megalkotását kutatómunka előzte meg – a csapat minden esetben mélyen beleásta magát az adott művész életébe. A zenei stíluson túl a művészek személyes karakterjegyei, a szülőföldjük, a kedvenc italuk, és életük fontos momentumai is megjelennek a koktélokban. Az egyedi receptekhez sok esetben házi készítésű alapanyagokat használtak, így az itt kapható signature koktélok valóban csak ebben a bárban kóstolhatók meg.

Elvis Presleyt különleges szálak fűzték Hawaiihoz. Memphis mellett ez volt az egyetlen hely, ahol barátai szerint otthon érezte magát. Zenéjével, filmjeivel és koncertjeivel a szigetek egyedülálló hangulatát mások számára is elérhetővé tette. Ezt a szenvedélyes kapcsolatot, illetve Elvis egyedi, a blues, a gospel és a swing találkozásából született zenei stílusát idézi meg a fűszeres rum, a mély, selymes ízű csokoládé és a vibráló frissességű maracuja párosításából született koktél.

Fotó: Aria Hotel Budapest

Könnyed elegancia, az ikonikus, bársonyos hang és az olaszországi gyökerek – a 20. század egyik legnagyobb hatású énekesének, Frank Sinatrának dedikált italban ezek a stílusjegyek köszönnek vissza. Az édes-keserű cseresznyés Aperol, a légies fehérbor és mély ízvilágú amarena meggy egyszerre idézi zenéje érzelemgazdagságát és kifinomult, mégis pimaszul laza személyiségét.

Éppúgy mint a dalai: intenzív érzéki és felejthetetlen az Amy Winehouse-ról elnevezett koktél. A fehér rum letisztult, ám vad karaktere az énekesnő lázadó szellemét idézi, a banán krémes lágysága soul-hatású stílusára, a zsálya földes aromája dalainak melankóliájára utal. Akárcsak a hangja, az ital is meglepően sokoldalú: a banánesszencia hozzáadásával a koktél színe a vendégek szeme láttára megváltozik, és az ízélmény is gazdagabbá válik.

A soul keresztapjaként és Mr. Dinamitként is emlegetett James Brown szenvedélyes előadásmódjával valósággal hipnotizálta a közönséget. Zenéjének lüktető energiája köszön vissza az általa is kedvelt Delaware Punch inspirálta italban, amit a markáns gin, a vaníliás likőr bársonyossága és a kakukkfű karakteressége tesz ellenállhatatlanná. Ráadásul a poharakon a zenész legendás sárga napszemüvege is feltűnik.

Egyszerre drámai és magával ragadó a 20. század legnagyobb bel canto operaénekese, Maria Callas előtt tisztelgő koktél: a lágyan édes körtével infuzionált gin tökéletes összhangba kerül a „La Divina” görög gyökereit idéző olíva sósságával és a kardamom fűszeres játékosságával.

Fotó: Aria Hotel Budapest

A zene az érzékek bora: inspirál és felszabadít, és én vagyok Bacchus, aki elhozom ezt az emberiségnek, és ezzel a csodálatos itallal részeggé teszem a lelküket

– tartotta a romantika talán leghíresebb zeneszerzője, Ludwig van Beethoven. Műveit – akárcsak a róla elnevezett karakteres koktélt – egyszerre jellemzi a dráma, a szenvedély, a merész fordulatok, a játékosság és a technikai bravúr. A klasszikus Vieux Carré újragondolása ez az ital, amelyben a testes konyak a sárgabarack édes gyümölcsösségével, a dió földes aromáival párosul, de az ízélményt az umamit adó kéksajt teszi igazán merésszé. A művészi kifejezésmód a zenén túl a látványban is tetten érhető: a koktélok színvilága finoman reflektál a cseh művész, Joseph Blecha a művészekről elnevezett szobákat is díszítő karikatúráinak hangulatára.

A csapat számára kulcsfontosságú volt, hogy az italok ne csupán ízben, de élményben is maradandót nyújtsanak. A különleges technikákkal és vizuális meglepetésekkel kiegészített koktélok – mint például a füstbe burkolt Csajkovszkij vagy a jégbe zárt virággal tálalt Duke Ellington – a „wow” élményre építenek.

A teljes koktéllista ezen a linken érhető el.

A figyelmetekbe ajánljuk