
Így készíts roppanós grillezett zöldségeket 7 lépésben!
Pedig ha kipróbáljuk ezeket az elkészítési módokat, az intenzív ízeket és roppanós állagot kapunk. Ha most vágnál bele, vagy csak tökéletesítenéd a módszereidet, összegyűjtöttünk néhány aranyszabályt, amiket érdemes ilyenkor betartani.
Ez is érdekelhet: Így lesznek a legfinomabbak a sült zöldségek
1. Darabold fel a zöldségeket!
Ügyelj arra, hogy egységes méretűre vágd őket, hiszen ettől fognak azonos ütemben megsülni a darabok. Ha vékonyabb darabok is vannak, azok hamarabb megégnek, mint vastagabb társaik. Viszont ha szélesebb, vékonyabb darabokra vágod őket, nagyobb felületen érintkeznek a sütőlappal, és így intenzívebb roppanósságot és ízt kapsz.
2. Ne halmozd fel őket!
Ha a zöldségeket egymásra halmozod, a sütés során kiengedett víz nehezebben párolog el, a keletkező gőz pedig beszorul − mindezek következtében elbúcsúzhatsz a roppanósságtól. Ezért ügyelj rá, hogy legyen mindig elegendő hely a darabok között!
Ha tovább olvasnál: A húspogácsán túl – 4 vegán opció grillpartikra
3. Fontos a forgatás!
Fotó: Shutterstock
Az alján lévő zöldségek természetesen gyorsabban sülnek, mint amelyek felül vannak. Mindenképp fogasd meg őket a grillezés vagy sütés során, és próbáld meg mindkét oldalt egyenlő hosszan sütni!
4. Válaszd a magasabb hőmérsékletet!
Ily módon a zöldségek nemcsak szépen sülnek majd, de ropogóssá is válnak. A karamellizálódás 170-180 fokon indul be, így ne érd be ennél kevesebbel, ha jó ízt szeretnél.
5. Fűszerezz!
A sült zöldségeknek nem csak a só tesz jót, hanem a különféle zöldfűszerek is, például a rozmaring, vagy a kakukkfű. A sütés során erős aromájú olajok szivárognak ki a fűszernövényekből, így még dúsabb ízvilágot kapsz majd.
6. Különböző ideig süsd a zöldségeket!
Fotó: Shutterstock
Ha különféle zöldségeket sütsz egyben, és megfordítod őket, előfordulhat, hogy nem mind sült át rendesen, hiszen mindegyik fajtának különbözik a sütési ideje. A gyökérzöldségeket, például a répát például érdemes hamarabb feltenni, mert hosszabb sütést igényel. A keresztes virágúak, mint a kelbimbó vagy a karfiol, közepes hosszúságú időt igényelnek, a cukkini és a zöldbab pedig hipp-hopp megvan.
7. Megfelelő mennyiségű olajat használj!
Ha túl sok olajat használsz a zöldségek átitatódnak és eláznak, ha viszont túl keveset, letapadhatnak, odaérhetnek. A profik szerint a megfelelő mennyiség két evőkanál sütőlaponként.
Forrás: Roadster
Nyitókép: Fotó: Shutterstock