görögdinnyék
Fotó: Shutterstock

Új érv a piros mellett: a görögdinnye eddig nem vizsgált egészségügyi előnyét fedezték fel

Úgy tűnik, a görögdinnye még táplálóbb, mint azt a korábbi kutatások sugallták.


A Nutrients című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a görögdinnye fogyasztása valóban segíthet a teljes tápanyagbevitel és az étrend minőségének növelésében. A tanulmány szerzői megállapították, hogy azok az emberek, akik görögdinnyét fogyasztottak, nagyobb mennyiségben jutottak olyan alapvető tápanyagokhoz, mint az élelmi rostok, a magnézium, a kálium, a C- és az A-vitamin, valamint a likopin és más karotinoidok − írja a Healthline.

A görögdinnye tehát növelheti a tápanyagbevitelt, valamint a táplálkozás minőségét mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

Mindemellett az adatelemzésben szereplő, görögdinnyét fogyasztó embereknél alacsonyabb volt a hozzáadott cukrok és az összes telített zsírsav bevitele is.

Ha tovább olvasnál: Nyakunkon a dinnyeszezon, úgyhogy segítünk jól választani

Továbbá a következő egészségügyi előnyökkel is jár a dinnye fogyasztása:

  • Alacsonyabb vérnyomás
  • Csökkentett inzulinrezisztencia
  • Csökkentett izomfájdalom (gyorsabb regenerálódás)
  • A görögdinnye előnyei a jobb emésztéshez, a bőr jobb egészségéhez és a gyulladás alacsonyabb szintjéhez is kapcsolódnak.

100 gramm nyers görögdinnye tápanyagtartalma a következő:

  • Kalória: 30
  • Víz: 91%
  • Fehérje: 0,6 gramm
  • Szénhidrát: 7,6 gramm
  • Cukor: 6,2 gramm
  • Rost: 0,4 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm

Ez is érdekelhet: Készíts te is görögdinnye-salátát!

g\u00f6r\u00f6gdinnye felv\u00e1gva

Fotó: Shutterstock

A görögdinnye segítséget nyújt a hidratáltság megőrzéséhez, és gazdag C-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és káliumban. Emellett alacsony a glikémiás terhelése, ami ellensúlyozza azt az elképzelést, hogy a görögdinnye fogyasztása szélsőséges vércukor- és inzulinszint-emelkedéshez vezet

− mondja Kristin Kirkpatrick táplálkozási szakértő.

A görögdinnye szív-egészségügyi előnyeit a likopinhoz, egy növényi antioxidánshoz köti. A likopin az a tápanyag, amely bizonyos gyümölcsöknek a rózsaszín vagy vörös színt adja.

A kutatások szerint likopin összefüggésbe hozható a szívbetegség kialakulásának vagy a szívbetegségben való korai elhalálozás kockázatának csökkentésével.

A tanulmányok kimutatták, hogy másfél csésze görögdinnye körülbelül 9-13 milligramm likopint tartalmaz. Tehát a görögdinnye átlagosan mintegy 40%-kal több likopint tartalmaz, mint a paradicsom.

Magas a citrullin nevű aminosav tartalma is, mely népszerű edzéskiegészítő, mivel tágíthatja az ereket, és elősegítheti az izomnövekedést, továbbá csökkenti a vérnyomást és segít megelőzni az artériák eltömődését.

​A görögdinnye fogyasztása

A magas cukortartalmú desszerteket is helyettesíthetjük görögdinnyével. Vagy fagyaszd le a görögdinnyét, és készíts belőle ínycsiklandó slushie-kat. A grillezett görögdinnye szeletek jól illenek a rukkolás salátákhoz is. A hideg görögdinnye salátához keverd össze a felkockázott görögdinnyét, apróra vágott uborkát, morzsolt fetasajtot, valamint friss bazsalikom- és mentaleveleket. Ha kicsit flancosabbra akarod venni a figurát, mézzel és lime-lével is ízesítheted.

A görögdinnye mangóval, lilahagymával, jalapenóval, lime-mal és korianderrel keverve remek salsa is készíthető. Tálald chipsekkel, vagy csirkével vagy hallal egy étkezésnél!


A figyelmetekbe ajánljuk