green watermelon fruit on white table

Nyakunkon a dinnyeszezon, úgyhogy segítünk jól választani

Voltál már úgy, hogy nagyon megkívántad a görögdinnyét, úgyhogy vettél is egyet, hogy aztán otthon felvágva és megkóstolva óriási csalódás érjen? Nyugi, mindenki, de van pár okos módszer, amivel megelőzhetőek az ilyen helyzetek. Csak tudni kell jól választani!


Először is ha jó görögdinnyét akarsz enni, először várd ki a megfelelő évszakot! Ez tényleg az aranyszabály, ha bármilyen friss termékről van szó: azt edd, amit a szezon kínál. Ha a görögdinnyének még nincs szezonja - nyáron, júniustól augusztusig van a csúcspontja -, akkor megnő az esélye, hogy a végén ízetlen dinnyét fogsz kapni. Ellenőrizd a szárat! Mint minden gyümölcs és zöldség esetében, a legjobb ízű görögdinnye az, amelyiknek volt lehetősége teljesen megérni, mielőtt leszedték.

A jelenlegi élelmiszertermelő és -szállító rendszereink miatt azonban sokféle friss terméket még éretlenül szednek le, hogy a fogyasztók kezébe biztonságosan és képszerűen kerüljön. Bár a görögdinnye a leszedés után is érik még egy kicsit, a szárán keresztül nem kap további tápanyagokat a talajból. Ahelyett, hogy édesebbé válna, ez a szőlőn kívüli érési folyamat azt jelentheti, hogy a dinnye húsa inkább puha és lisztes lesz, mint ropogós és ízletes. Az érettség ellenőrzésére szolgáló egyik gyors vizuális támpont a dinnye szárának vizsgálata. Keresd a kiszáradt barna véget - minél kisebb, annál jobb.

Ez jó jel arra, hogy a dinnye a tőkén érett, és készen áll arra, hogy magától leváljon a növényről. A zöld szár azt jelzi, hogy a dinnyét túl korán szedték le, amikor még növekedett, mielőtt teljesen beérett volna. Keresd a jellegzetes csíkokat és a gazdag színeket! Fontos, hogy a jellegzetes tigriscsíkos mintázat minél hangsúlyosabb legyen, és hogy a sötétzöld csíkok minél mélyebbek és kontrasztosabbak. Szúrd ki az aranyszínű mezei foltot! Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy mik azok a krémfehér, százszorszépsárga vagy aranysárga foltok a görögdinnye hasán, azok a mezei foltok.

Azt jelzik, hogy a görögdinnye növekedése során hol érintkezett a talajjal. A gazdagon mustársárga foltok jók, míg a fehér foltok azt jelentik, hogy a dinnye nem kapott elég napot, és valószínűleg nem lesz túl édes. Minél sárgásabb a folt, annál tovább maradt a tőkén, és annál édesebb valószínűleg. Ellenőrizd rozsdásodást és a pókhálósodást! Akárcsak az almánál, az olyan felszínes kozmetikai hibák, mint a rozsdásodás és a pólyásodás gyakran jó, édes és lédús gyümölcsöt jeleznek. A pöttyös, texturált pólyahálók a virágzás során történő beporzás eredményeként alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a méhek már azelőtt tudták, hogy ez egy jó gyümölcs, mielőtt még dinnye lett volna. Bízz a méhekben!

A méret tartalom nélkül nem számít! Mivel a görögdinnye 90 százalékban vízből áll, méretéhez képest nehéznek kell érződnie. Ha nagynak tűnik, de meglepően könnyűnek érzed, akkor nagy az esélye, hogy túlérett, és elkezdett kiszáradni, és nem lesz olyan lédús, mint korábban volt. A belső mérleged minden egyes görögdinnyével, amelyet átölelsz és a karodban mérlegelsz, újrakalibrálódik.

És végül: pofozd meg - óvatosan! Adj neki egy kis gyengéd pofont vagy koppintást. Ha tompa puffanó hangot ad, tedd vissza. Ez a fajta tompa hang általában azt jelenti, hogy a héja nagyon vastag, és a dinnyének kevesebb az üdítően lédús, piros húsa, amit le lehet rágni. Alternatív megoldásként, ha ropogós, rezonáns, üreges csattanást hallassz, és finom visszapattanó tapsot érzel, akkor az a győztes. Ennek az aranyló hangnak a meghallgatása egyre intuitívabbá válik, minél többet próbálkozik az ember.

(Forrás: Delish)


A figyelmetekbe ajánljuk