UPhichet/Shutterstock
június 17., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Frissítő, könnyed és szokatlan: készítsd el a thai húsos salátát!

Az egészséges étkezés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és most, hogy elérkezett a forró nyári időszak – ami sokaknak megterhelő lehet –, talán még jobban oda kellene figyelnünk arra, hogy mit kívánunk és mit juttatunk a szervezetünkbe. A saláták a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos alkotóelemei, aki pedig szereti a fehérjetartalmú verziókat, akkor a laabot, ezt az egyedi thai húsos fogást egyenesen imádni fogja.

A tam típusú, vagyis aprított salátákhoz vagy a yamhoz, azaz vegyes salátákhoz hasonlóan a laab is egy különálló salátafajta – a nevét az elkészítési módjáról kapta, melyet az aprítás vagy darálás jellemez. Így a laab legjobban aprított vagy darált húsos salátaként írható le. 

Ennek a sós, csípős és savanykás öntettel készülő ételnek leginkább Laoszban és Thaiföld északkeleti részén, az Isan nevű régióban van hagyománya. A „laab moo Isan”, vagyis az Isan-stílusú sertéshúsos laab kiváló bevezetés ebbe a régiós ízvilágba: a Serious Eats cikke szerint kevés főzést igényel és percek alatt tálalható.

Hozzávalók:
  • 225 g darált sertéshús
  • 2 és fél evőkanál halszósz
  • 2 és fél evőkanál friss lime-lé
  • 5 g cukor
  • 10 g durvára őrölt szárított thai chili (ízlés szerint)
  • 50 g közepes méretű mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
  • 10 g friss koriander, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 2 újhagyma, karikákra vágva
  • 30 g thai pirított rizsliszt
  • 10 g friss mentalevél
  • főtt ragacsos rizs a tálaláshoz
Elkészítés:

Először egy lábasban forraljunk fel 30 ml vizet. Adjuk hozzá a darált sertéshúst, és folyamatos kevergetés mellett pároljuk, amíg a hús meg nem puhul és szürkés színűvé nem válik (kb. 2 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni fél percig.

Adjuk hozzá a halszószt, a lime levét, a cukrot és 7 gramm őrölt chilit. Keverjük össze, majd hagyjuk hűlni 5 percig. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát, a koriandert és az újhagymát, majd alaposan keverjük össze.

Tálalás előtt adjuk hozzá a pirított rizslisztet és a mentát, majd óvatosan keverjük össze. Ha szükséges, ízesítsük tovább halszósszal, lime-lével vagy chilivel, ízlésünknek megfelelően, majd tálaljuk főtt ragacsos rizzsel.

Nyitókép: Thai húsos saláta / UPhichet/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök