Bár a tél már a végéhez közeleg, azért a meleg, koktélozós idő még odébb van. Éppen ezért összegyűjtöttük néhány egyszerű szívmelengető, forró italt. Ezekkel talán könnyebb lesz kibírni a tavaszi idő érkezéséig.
Házi chai
Hozzávalók:
- fél gyömbér;
- 1 szegfűszeg;
- 2 zöld kardamom hüvelye;
- egy csipetnyi édesköménymag;
- 1 teáskanál fekete tea;
- finomítatlan kókuszcukor;
- 200 ml zabtej;
- 200 ml víz.
A hozzávalók felsorakoztatása után a gyömbért és a fűszereket egy mozsárba kell helyezni, majd feltörni őket. Ezeket folytatásként egy mély lábasba tesszük, majd vízben felforraljuk őket. Amikor a víz eléri a forráspontját, akkor kerülhet bele a tea. Folyamatos melegítés közben hozzá lehet adni a zabtejet, majd mindezek után még három-öt percig a tűzön marad az edény.
Amint ez megvan, már csak be kell cukrozni, és mehet is egy teáskannába a házi chai.
Forró csokoládé egy kis csavarral
Fotó: Unsplash/Giancarlo Duarte
Ha már unod a szokásos forró csokit, akkor itt az ideje egy kicsit felturbózni a megszokott receptet. Ehhez nincs más dolgunk, mint elkészíteni a desszertet a hagyományos módon, illetve hozzáadni egy pár különleges összetevőt. A vízzel és tejjel elkevert forró csokihoz 20 ml zöld Chartreuse gyógynövénylikőrt kell önteni.
Ezt követően tejszínhabbal érdemes díszíteni, és kész is a különleges, alkoholos édesség.
Máglya tea
Fotó: Unsplash/Kira auf der Heide
Egy igazán tüzes recept a hideg éjszakákra. Az Earl Grey teát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de ez a változata talán még nem annyira ismert. A keverék legbonyolultabb munkafolyamata, az a levendulával ízesített méz elkészítése. Ehhez fele-fele arányban kell vizet és mézet összekeverni, majd a kis levendulalevelet lassan áztatni benne.
Folytatásként a levelet kiszedjük a mézből, ami végül a pohárba kerül a teával és egy kis füstös whiskyvel. Az arányokkal érdemes kísérletezni, de kétségtelenül egy új gasztronómiai élményt nyújt majd az estéknek.
Forró almás csésze
Végezetül pedig egy nagyon egyszerű almás recept. A még zavaros almalevet fel kell forralni. Előtte viszont még belekeverünk egy rúd fahéjat, három szegfűszeget, egy csillagánizst, egy narancs fél héját és egy leheletnyi mézet. A forralás után a kész lét már csak bele kell önteni a ginnel megtöltött csészébe, és lehet is fogyasztani.
Forrás: Independent