selective focus photography of tape measure

Ezzel az egyszerű étellel megkönnyíthetjük a fogyást

A magasabb rostbevitel és a telített zsírok alacsonyabb bevitele segíthet a hasi zsír csökkentésében, állapítja meg a kutatás.


A hasi zsír az a zsír, amely a létfontosságú szerveket veszi körül, mélyen a hasban. Sajnos nincs olyan csodatermék, amely önmagában képes csökkenteni a hasi zsírt. A szívbarát, rostban gazdag étrend fogyasztása azonban segíthet a hasi zsír csökkentésében. Az oldható rostok, mint például a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak, az emésztés során géllé alakulnak. Ez segít a teltségérzetet fokozni, emellett csökkentheti a vércukorszintet és segítheti a bélmozgást.

A kutatások kimutatták, hogy az étrendi transz- és telített zsírok pozitívan kapcsolódnak a hasi elhízáshoz, míg a rostok, különösen az oldható rostok negatívan. Így a hasi elhízás megelőzésének és csökkentésének nagyszerű kezdete az olyan étrend követése, amely ösztönzi a magasrostban gazdag ételeket, mint például a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék, és korlátozza a magas transz- és telített zsírtartalmú ételeket, mint például a zsíros húsok, pékáruk és erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A hasi zsír magas szintje összefüggésbe hozható a zsíros cukorbetegséggel, a májbetegségekkel és a magas vérnyomással. A hasi elhízás számos betegség kockázatát növeli. A testsúlytól függetlenül a nagyobb derékkörfogat növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát. Valójában becslések szerint a hasi elhízásban szenvedő emberek mintegy 84%-a metabolikusanegészségtelenek.

A tanulmány összehasonlította a különböző diétákkal kapcsolatos bizonyítékokat, beleértve a paleo diétát, az időszakos böjtölést és a zöld teát tartalmazó diétákat. A jelenleg rendelkezésre álló legjobb bizonyítékok az elhízás elleni küzdelem tekintetében két diétát támogatnak: a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétát, és a mediterrán típusú étrendet.

A MedDiet tíz tipikus összetevője: zöld leveles zöldségek, egyéb zöldségek, diófélék, bogyós gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, baromfi, olívaolajés bor. A MedDiet viszonylag kevés vörös húst és kevés tejterméket tartalmaz, és a legnagyobb zsírforrásként az olívaolajat használja.

A DASH-diéta meglehetősen egyszerű, és sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását foglalja magában.
Ez pontosabban: zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, halat, baromfit, babot, dióféléket, és növényi olajokat jelent. Javasolja a cukor, a zsíros húsok, a teljes zsírtartalmú tejtermékek, a pálmaolaj és a magas telített zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásának korlátozását.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk