Négy teafajta, ami tényleg elősegíti a fogyást

Négy teafajta, ami tényleg elősegíti a fogyást

Bizonyos főzetek segíthetnek a fogyásban, köszönhetően a katechin nevű növényi vegyületnek, amelyek felgyorsíthatják az anyagcserét. A szakértők szerint pedig ezek azok a teák, amelyekben a legtöbb lehetőség rejlik.


Zöld tea

A legtöbb diszkurzus a teákról és a fogyásról általában a zöld teával kezdődik. Nem véletlenül. Az összes tea közül ez az enyhe, keserédes fajta rendelkezik a legtöbb olyan kutatással, amely alátámasztja a fogyás potenciális lehetőségeit. A zöld tea kalóriaégető hatása a benne található epigallokatekin-gallát (EGCG) növényi eredetű vegyületből és a koffein együttes hatásából származik. Ezek ugyanis fokozzák a zsírsejtek lebontását.


Például egy korábbi, mintegy 1200 tajvani férfi és nő bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik több mint 10 éven keresztül napi két csésze zöld teát ittak, alacsonyabb volt a testzsírszázalék és kisebb a derékbőségük, mint a nem rendszeres zöldtea-ivóké.

Fekete tea

A fekete teában lévő polifenolok (pozitív élettani hatású vegyületek) csökkentik a zsírok és szénhidrátok felszívódásának mértékét. A European Journal of Nutrition magazinban 2017 szeptemberében ismertetett kutatás során egy csoport elhízott egeret magas zsír- és cukortartalmú ételekkel etettek, az étrendjüket azonban fekete tea kivonattal egészítették ki. Négy héttel később az egerek súlya ugyanúgy lecsökkent, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel etetett egyedeké. A fekete tea is segítséget nyújt tehát a fogyásban!

Fehér tea

A fehér tea minimális feldolgozáson megy keresztül, ami azt is jelenti, hogy nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánst és zsírégető EGCG-t tartalmaz. Mindemellett a fehér tea felgyorsítja a zsírsejtek lebomlását és blokkolja az újak képződését.

Hibiszkusz tea

Ez a teafajta is katechineket tartalmaz, amely segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Legalábbis az állatokon és embereken végzett vizsgálatok egy korábbi áttekintése azt mutatta, hogy a hibiszkusz-kivonat ígéretesnek tűnik a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelésében, bár a szerzők szerint további kutatásokra van szükség. Ezenfelül csökkenti a testtömegindexet, a testzsírt és a derék-csípő arányt.

(Vince)


A figyelmetekbe ajánljuk