A fekete fokhagyma az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb gasztronómiai felfedezése: édes, balzsamecetre emlékeztető ízvilágával és lágy, karamellizált állagával teljesen új dimenziót ad a klasszikus ételeknek.
Annak ellenére, hogy a fokhagyma ezen változata elsőre egzotikusan hangzik, az elkészítése meglepően egyszerű és nem igényel más eszközt, mint egy lassúfőző-edényt.
Még több érdekesség! Ezt a tortát szeretik leginkább a magyarok egy felmérés szerint
A fekete fokhagyma természetesen nem egy külön fajta, hanem egy erjesztett – pontosabban hosszan, alacsony hőmérsékleten „érlelt” – hagyma, amely hetek alatt nyeri el jellegzetes, sötét színét és komplex aromáját.
A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik
Fotó: UlliAb/Shutterstock.com
A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, miközben a benne található allicin lebomlik, így eltűnik a nyers fokhagymára jellemző csípősség, és a sokak szerint kellemetlen, de mindenképp jellegzetes szagát is elveszti.
Ez is érdekelhet! Felrobban az internet ettől a fokhagyma-trükktől
Otthoni elkészítéshez nincs szükség profi konyhai laborra: egy egyszerű lassúfőző is megteszi. A megpucolatlan fokhagymákat helyezzük az edénybe (alufólia nélkül), állítsuk be alacsony melegítési fokozatra, majd hagyjuk a készüléket 3 hétig zavartalanul dolgozni.
A kulcs a stabil 60–70°C körüli hőmérséklet és a lezárt térben kialakuló páratartalom.
A végeredmény egy gazdag ízvilággal rendelkező fűszernövény, amely tökéletes szószokba, húsok mellé, sajtokhoz vagy akár egy egyszerű pirítósra is.
Ezt is olvasd el! Már szinte sehol nem lehet kapni ezt a lángosszerű ételt, ami régen a falusiak kedvence volt