Fekete fokhagyma

Az erjesztett fokhagyma íze sokkal lágyabb és édesebb, mint a sima verzióé

Így készítsd el otthon a különleges konyhai alapanyagot, a fekete fokhagymát!

A fekete fokhagyma az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb gasztronómiai felfedezése: édes, balzsamecetre emlékeztető ízvilágával és lágy, karamellizált állagával teljesen új dimenziót ad a klasszikus ételeknek.


Annak ellenére, hogy a fokhagyma ezen változata elsőre egzotikusan hangzik, az elkészítése meglepően egyszerű és nem igényel más eszközt, mint egy lassúfőző-edényt.

A fekete fokhagyma természetesen nem egy külön fajta, hanem egy erjesztett – pontosabban hosszan, alacsony hőmérsékleten „érlelt” – hagyma, amely hetek alatt nyeri el jellegzetes, sötét színét és komplex aromáját.

Fekete fokhagyma

A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik

Fotó: UlliAb/Shutterstock.com

A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, miközben a benne található allicin lebomlik, így eltűnik a nyers fokhagymára jellemző csípősség, és a sokak szerint kellemetlen, de mindenképp jellegzetes szagát is elveszti.

Otthoni elkészítéshez nincs szükség profi konyhai laborra: egy egyszerű lassúfőző is megteszi. A megpucolatlan fokhagymákat helyezzük az edénybe (alufólia nélkül), állítsuk be alacsony melegítési fokozatra, majd hagyjuk a készüléket 3 hétig zavartalanul dolgozni.

A kulcs a stabil 60–70°C körüli hőmérséklet és a lezárt térben kialakuló páratartalom.

A végeredmény egy gazdag ízvilággal rendelkező fűszernövény, amely tökéletes szószokba, húsok mellé, sajtokhoz vagy akár egy egyszerű pirítósra is.

A fekete fokhagyma nemcsak különleges ízélmény, hanem egészséges is: antioxidáns-tartalma magasabb, mint a nyers változaté, és az emésztőrendszer számára is kíméletesebb.

(Forrás: TheKitchn)

A figyelmetekbe ajánljuk