Fotó: mnimage/Shutterstock.com
május 14., 2025  ●  Gasztronómia

Így készítsd el otthon a különleges konyhai alapanyagot, a fekete fokhagymát!

A fekete fokhagyma az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb gasztronómiai felfedezése: édes, balzsamecetre emlékeztető ízvilágával és lágy, karamellizált állagával teljesen új dimenziót ad a klasszikus ételeknek.

Annak ellenére, hogy a fokhagyma ezen változata elsőre egzotikusan hangzik, az elkészítése meglepően egyszerű és nem igényel más eszközt, mint egy lassúfőző-edényt.

Még több érdekesség! Ezt a tortát szeretik leginkább a magyarok egy felmérés szerint

A fekete fokhagyma természetesen nem egy külön fajta, hanem egy erjesztett – pontosabban hosszan, alacsony hőmérsékleten „érlelt” – hagyma, amely hetek alatt nyeri el jellegzetes, sötét színét és komplex aromáját.

A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik

Fotó: UlliAb/Shutterstock.com

A folyamat során a fokhagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, miközben a benne található allicin lebomlik, így eltűnik a nyers fokhagymára jellemző csípősség, és a sokak szerint kellemetlen, de mindenképp jellegzetes szagát is elveszti.

Ez is érdekelhet! Felrobban az internet ettől a fokhagyma-trükktől

Otthoni elkészítéshez nincs szükség profi konyhai laborra: egy egyszerű lassúfőző is megteszi. A megpucolatlan fokhagymákat helyezzük az edénybe (alufólia nélkül), állítsuk be alacsony melegítési fokozatra, majd hagyjuk a készüléket 3 hétig zavartalanul dolgozni.

A kulcs a stabil 60–70°C körüli hőmérséklet és a lezárt térben kialakuló páratartalom.

A végeredmény egy gazdag ízvilággal rendelkező fűszernövény, amely tökéletes szószokba, húsok mellé, sajtokhoz vagy akár egy egyszerű pirítósra is.

Ezt is olvasd el! Már szinte sehol nem lehet kapni ezt a lángosszerű ételt, ami régen a falusiak kedvence volt

A fekete fokhagyma nemcsak különleges ízélmény, hanem egészséges is: antioxidáns-tartalma magasabb, mint a nyers változaté, és az emésztőrendszer számára is kíméletesebb.

(Forrás: TheKitchn)

Nyitókép: Az erjesztett fokhagyma íze sokkal lágyabb és édesebb, mint a sima verzióé / Fotó: mnimage/Shutterstock.com

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök