A só és a bors a sós receptekben magától értetődő, na de fagyiban? Naná! Azt is eláruljuk, hogyan kell elkészíteni otthon.
Elsőre furán hangozhat, hogy a fagylaltba a hétköznapok állandó ízesítőszerpárosa, só és bors kerül. De ha érzel magadban kalandvágyat, akár ki is próbálhatod. Az előkészületekhez 12 órára lesz szükséged ugyan, de aztán 10 perc alatt kész is 1 liternyi különleges ízű fagyi. Mondjuk, mit csinálj!
Hozzávalók
Sós-borsos fagyi
- 2 csésze (454 gramm) tejszínhab
- 1 evőkanál plusz 1/2 teáskanál fekete bors, elosztva
- 3/4 csésze (150 gramm) kristálycukor
- 1 evőkanál vodka
1/2 teáskanál kóser só
Sós és borsos keksz (opcionális):
- 1 teáskanál fekete borsszemek
- 1/2 csésze (99 gramm) kristálycukor
Tegyük a tejszínt egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten melegítsük, amíg forró és gőzölgő nem lesz. Közben durván törjük össze az 1 evőkanál fekete borsot. Kapcsoljuk le a hőfokot, és keverjük bele a zúzott borsszemeket. Hagyjuk ázni 1 órán át, időnként megkeverve az egyenletes áztatás érdekében. Közben a maradék ½ teáskanálnyi borsot apróra törjük, és félretesszük.
Szűrd a tejszínt egy nagy tálba (ugyanabba, amelyben majd felvered), és dobd ki az áztatott borsszemeket. Add hozzá a cukrot, a vodkát és a sót, és keverd addig, amíg a cukor feloldódik. Keverjük bele a finomra zúzott borsszemeket. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe, amíg nagyon kihűl, legalább néhány órára, de akár 1 napra is. Habverővel vagy kézi mixerrel verjük nagyon lágy habbá. Ha szeretnéd, állókeverővel is elvégezheted ezt a műveletet.
A felvert alapot tedd át egy fagyasztásra alkalmas edénybe és fedd le. Fagyaszd le 8-12 órán át. Tálaljuk egy csipetnyi pelyhes sóval megszórva, valamint egy kis kekszdarabbal, ha van. Ha szeretnél hozzá sós-borsos kekszet készíteni, akkor bélelj ki egy tepsit pergamenpapírral először is. Rakjunk cukrot egy kis serpenyőbe, és öntsünk rá 3 evőkanál vizet. Forraljuk fel közepesen magas hőfokon, és főzzük addig, amíg a cukor a sötét juharszirup színét nem kapja. Az egyenletes főzés elősegítése érdekében óvatosan megforgathatjuk a serpenyőt, de kerüljük a keverést, mert az kristályosodást okozhat.
Elkészítés
Amint a cukor karamellizálódik, csökkentd a hőfokot, és szilikon spatulával keverd bele a borsszemeket. Ezt a keveréket a kibélelt tepsire kaparjuk, és gyorsan, a lehető legvékonyabban eloszlatjuk. Azonnal szórd meg az egészet pelyhes sóval. Hagyd teljesen kihűlni, kb. 15 percig, mielőtt összetörnéd, majd tedd át egy légmentesen záródó edénybe, ahol legalább 1 hétig eláll.
(Forrás: Food52)