Az év strandétele: a répa-dog

Hetedik alkalommal is megrendezték az Év Strandétele versenyt, idén a balatonfenyvesi Konyhám által nevezett répa-dog lett a befutó.


A döntőbe hét ételt juttattak be az előkóstolók, a gasztroújságírókból álló, Bíró Lajos séffel kiegészített zsűri közülük választotta ki a győztest és az év felfedezettjét.

Az Év Felfedezettje a balatonvilágosi Tarowbisztró nemrégiben nyílt a Club Aliga vízparti részén, s rövid idő alatt magával ragadta az oda látogatókat. De természetesen nem csak a gyönyörű kilátás varázslatos, hanem az ételek is. Különösen a vegán bundáskenyerük. A tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával helyettesítik, a tojásra jellemző ízt pedig a fekete só adja meg neki.

De mi is pontosan a győztes répa-dog? És hogyan kell elképzelni?

Mivel nem bébirépákról, hanem nagyobbakról van szó, és a rusztikus házi morzsa, mint a panko nem szívja magába az olajat, a hangsúly inkább a zöldségek ízén van, mint a panírozáson. Ezért különösen fontosak a legjobb minőségű alapanyagok. A tálalást és az ízeket a bacon, majonézes-tejfölös pesto, pácolt gyömbér és a szárított hagyma fokozza. Az ára pedig 1690 forint.

A panko morzsa nem szívja magába az olajat, a hangsúly így inkább a zöldségek ízén van

Gusto.hu

A többi döntőbe jutott étel:

  • a Tiki Beach Bisztró (Zamárdi) édesburgonya-lángosa szarvasraguval
  • a Random Bagel Bar (Örvényes) Mekk Mester-bagele
  • a Fogas Bisztro (Alsóörs) gyömbéres tökfőzeléke
  • a Terasz Bistro & Beach Bar (Balatonalmádi) balatoni bokrétája
  • a Kedvenc Kávé és Delikát (Tihany) „Balote" névre keresztelt grillezett kukoricája

A figyelmetekbe ajánljuk